Menü

A dödölle reform módon is finom

A dödöllét - nem véletlenül - főként őrségi hagyományos ételként ismerik. Azonban nem csak ezen a gyönyörű vidéken érdemes kóstolgatni ezt a finom ételt: egyszerűen elkészíthetjük otthon is, csupán néhány hozzávalóból. Noha nem számít éppen egészséges ételnek, egy kicsit javíthatunk az összetételen, ugyanis reform alapanyagok felhasználásával is kiváló lesz. 

A dödölléhez semmi más nem szükséges, mint liszt, zsír, vöröshagyma/lilahagyma, fűszerek és tejföl. A reform változathoz a finomlisztet teljes kiőrlésű tönkölylisztre, a disznózsírt pedig kókuszzsírra cseréltük. Természetesen a tejföl is lehet light változat, bár ebből az étekből semmiképpen sem kerekedik kalóriabarát ebéd. Viszont előnye, hogy akár köretként, akár egytálételként is fogyaszthatjuk. 

A recept az alábbi (3-4 fő részére):
Körülbelül 750 g krumplit meghámozunk (lehetőleg ne újkrumpli legyen), felkockázzuk, és egy kis sóval megfőzzük kb. annyi vízben, hogy a krumplit ellepje. Ha ez készen van, összetörjük úgy, mint a krumplipürét, a vízet azonban nem öntjük le róla. Ízlés szerint hozzáadunk sót, valamint fűszereket is tehetünk hozzá. Bár az eredeti receptekben ezt nem használnak, de érdekesebb ízvilágot kaphatunk a fűszerezéssel, ami főleg akkor javasolt, ha egytálételként esszük majd a dödöllét. Ehhez adunk nagyjából 400 g teljes kiőrlésű tönkölylisztet, jól formázható, szaggatható masszát kell kapnunk. Közben kókuszzsíron (vagy olivaolajon) megpirítunk 2 nagyobb fej felkockázott vöröshagymát, majd amikor már szép aranybarna (de nem égett) színe van, akkor leszűrjük. Amennyiben kókuszsírt/kókuszolajat használtunk, akkor nyugodtan használjuk a sütéshez azt a zsírt, amelyben a hagymát pirítottuk: ebben süssük ki a kiszagatott dödölléket, míg aranybarna színt kapnak. Ha készen van, keverjük össze egy tálban a pirított hagymával, majd fogyasztáskor tejföllel tálaljuk. 

Jó étvágyat kívánunk!

Kép forrása: Őrség.info

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!