Menü

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

A 112-es segélyhívó szám 2014 óta működik Magyarországon. 2017 végétől már az összes olyan telefonhívást itt fogadják, amelyekkel korábban a mentőket (104-es), a tűzoltókat/katasztrófavédelmet (105-ös) vagy a rendőröket (107-es) lehetett elérni. Könnyebbség, hogy így csak egy telefonszámot kell megjegyezni.

A 112-es segélyhívó szám minden nyilvános, vezetékes és mobiltelefonról ingyenesen hívható, a legtöbb mobiltelefonon a billentyűzár feloldása és hálózat nélkül is.

Mit kell tudni a segélyhívó használatáról?

Első és legfontosabb, hogy csak vészhelyzetben szabad hívni! A 112-es telefonszámot a többi segélyhívószámhoz hasonlóan akkor kell hívni, ha emberi élet van veszélyben, az anyagi javakat vagy a természeti környezetet súlyos kár fenyegeti. Ilyen például egy közlekedési baleset, egy betörés vagy ha lángra kap egy épület. A segélyhívó szám életet menthet, ezért a vonal indokolatlan hívása és foglalása terheli a rendszert, ezért a segélyhívó számok rendeltetéstől eltérő használata és a valótlan bejelentés is szabálysértésnek minősül, mely pénzbírság megfizetését vonhatja maga után.

Minden esetben azonosítsuk magunkat! Amint fogadja a hívásunkat az operátor, el kell mondanunk a nevet és azt a telefonszámot, amiről beszélünk.
Röviden vázoljuk a helyzetet! Az operátor nem fog tudni segíteni, ezért neki hiába magyarázzuk részletekbe menően a helyzetet, viszont gyorsan tovább tud kapcsolni az illetékes emberhez. Röviden mondjuk el, mi történt.

Adjuk meg a pontos címet! A lehető legpontosabban közöljük, hogy hová kell mennie a segítségnek. A 112-es segélyhívó számra érkező hívásokat az operátorok nem helyben, hanem két országos központban (Miskolcon, illetve Szombathelyen) fogadják. Fontos elmondani a város nevét, irányítószámát, Budapesten a kerületet. Nem elég annyi, hogy „Kossuth utca”, hiszen abból bármennyi is lehet az országban.

Válaszoljunk az operátor kérdéseire! Előfordulhat, hogy az operátornak még további információra van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő szakemberhez irányíthasson, ezért próbáljunk meg a lehető legpontosabban, legtömörebben válaszolni.
Várjuk meg a kapcsolást! Az operátor tovább fog kapcsolni a megfelelő szakemberhez az esettől függően a mentőkhöz, tűzoltókhoz vagy a rendőrökhöz és előfordulhat, hogy újra rá fognak kérdezni az elmondottakra.

Ha tehetjük, maradj a helyszínen! Ha nem vagyunk közvetlen vészhelyzetben, akkor a helyszínen várjuk meg a segítséget és ha szükséges kezdjük meg az újraélesztést, elsősegélynyújtást – ehhez segítséget ad a mentésirányítás,

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A mentők elérhetőek az ingyenes letölthető „ÉletMentő” applikációval is, melyen keresztül segítséget lehet kérni egyetlen gombnyomással.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?