Menü

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapja, hogy a természet aktuális színpompájához illeszkedő ételek megadják az adott időszakokban a szervezetünk számára szükséges vitaminokat és tápanyagokat. Ősszel tehát javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban (narancssárgás és lilás) is termesztenek. Ezek íze némileg eltér egymástól, de mindegyikük nagyon finom és omlós. Nagy előnye ennek a zöldségnek, hogy még kevésbé elterjedt, és könnyebben kaphatunk belőle bio, vagy házilag termesztett változatot. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Sült krumpli és sült batáta vegyesen

A sült burgonya rajongói minden bizonnyal az édesburgonyás változatot is szeretni fogják! Fontos információ, hogy noha pucoláskor a batáta keményebbnek tűnik a krumplinál, hamarabb megsül és megfő, és a végeredmény is a krumplinál puhább állagú. Ezért nem érdemes együtt sütni a burgonyával, hanem külön, majd utána együtt fogyasztani. Markáns fűszersót ajánlunk mellé. A sütéshez a kókuszolajat javasoljuk, mert a napraforgóolaj kevésbé egészséges, és némileg az ízén is módosít.

Főzés után serpenyőbe vele!

Az egyik legfinomabb elkészítési módja, ha megfőzzük, majd serpenyős zöldséget készítünk belőle. Figyelem: főzés előtt pucoljuk meg, és vágjuk kockára, így sokkal gyorsabban megfő, mint a krumpli! Főzéskor a répát is adjuk mellé. Ha megpuhult, öntsük le róla a vizet, és egy teflon- vagy kerámiaserpenyőben olivaolajon, vagy kókuszolajon süssük össze brokkolival, cukkinivel, kukoricával, hagymával és bármilyen más zöldséggel, amit szeretünk. Chili és más csípős fűszerek, valamint karib curry passzolnak hozzá leginkább.

Batátapüré? Jöhet!

A krumplipüré testvéreként elkészíthetjük a batátapürét is. Ahogy említettük, az édesburgonya gyorsabban megfő, majd ha ez megtörtént, törjük össze vajjal, valamint bio vegetával, vagy akár reszelt sajttal. A tej és tejföl ehhez a változathoz talán kevésbé illeszkedik. Grillezett fűszeres húsok, sütőben sült fasírozottak finom körete.

Rakott krumpli, rakott batátával

Ha legközelebb rakott burgonyát készítünk, ne hagyjuk ki belőle a batátát sem! Vegyük figyelembe a fent említetteket, miszerint a batáta könnyebben megfő, és főzés után omlsósabb, törékenyebb és puhább állagot vesz fel. Ehhez a változathoz használhatunk cukkinit, vagy fűszeres kolbászt, hagymát, míg a tojás kevésbé vág össze az édesburgonyával.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!