Menü

Újrahasznosítás az étkezésben is

A hétköznapi ember rengeteg ételt dob ki - vagy jobb esetben ad oda a kutyának. Hiába sopánkodunk rajta, hogy mindeközben éheznek az etióp kisgyerekek, hiszen hozzájuk nehezen tudunk eljuttatni abból, ami nálunk megmarad. Viszont saját magunk újragondolhatjuk, újrahasznosíthatjuk az ételeket, amik a tűzhelyen és a hűtőben várakoznak.

Jellemző, hogy 1-2 napnál tovább nem szívesen eszünk meg valamit, amit főztünk, hiszen ennyi idő alatt megunjuk azt, és más ízekre vágyunk.

Olvassa el tippjeinket, és szerezzen okos ötleteket az ételgazdálkodáshoz!

  • Megmaradt, érésnek indult sajt? Nem probléma! Reszeljük le, és kiváló krémleves készülhet belőle tejjel, tejszínnel, és fűszerekkel!
  • A megmaradt zöldségeket, szalámikat és felvágottakat hasznosíthatjuk egybesütve serpenyős egytálételként.
  • A zöldségekből kiváló krémleves készülhet akkor is, ha már kevésbé frissek.
  • A száradásnak indult kenyeret ne dobjuk ki! Pirítósnak, vagy szendvicssütőben megsütve még kiválóak, sőt jobb is, mint ha friss kenyérrel próbálkoznánk.
  • Bundás kenyérnek szintén kiváló lehet a már kevésbé friss kenyér.
  • Ugyanígy a száradó kenyeret felhasználhatjuk krémleves feltétként. Pirítsuk meg, és kockázzuk össze. Olcsóbb és gazdaságosabb, mint a levesgyöngy!
  • Sok ételt egyszerűen csak újra kell gondolnunk! A megmaradt tésztából készíthetünk sült tésztát (a krumplis tészta például pirítva egészen más, pikáns ízt kap, és ehhez nem is kell frissnek lennie). Szintén alkalmas lehet pl. a sajtos tészta, vagy a tejszínes tészta egy tésztasaláta alapjának is. Vagy a megmaradt fasírt összekockázva alapanyaga lehet a rakott krumplinak, vagy fűszeres, zöldséges rizshez is keverhetjük alternatív rizseshúsként.

Még milliónyi ötletet lehetne felsorolni, de ebből a listából már látszik, hogy minden csak a kreativitásunkon múlik! Az étel-újrahasznosítók rendszeresen arról számolnak be, hogy ilyen módon rengeteg olyan új fogás születik, ami nagyon ötletes és finom, a konvencióktól eltérő, de éppen ezért különleges. Néha éppen így születnek a legfinomabb ebédek...

Nem utolsó sorban pedig ne feledkezzünk meg a mélyhűtésről. Nem csak a nyers alapanyagokat lehet lefagyasztani, hanem a főtt ételeket is. Akár a főtt tésztát, vagy rizst üresen, akár az elkészült készételt. A lényeg, hogy ez a tevékenységünk legyen követhető. Címkézzük fel a kis dobozokat, zacskókat, és írjunk rá dátumot is. Majd a hűtő ajtajára tegyünk egy kis cetlit, hogy milyen étkek várakoznak még a mélyhűtőben, szintén dátummal ellátva. Ez segítségünkre lesz abban, hogy tudjuk, mi és mióta áll rendelkezésre. Arról nem is beszélve, hogy sokszor mentesíthet minket a főzéstől, vagy annak egy részétől, mert csak valamilyen korábban elkészített fogást kell kiolvasztanunk.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.