Menü

Galuska, nokedli vagy csipetke?

Tudjuk-e mi a különbség a nokedli, galuska és a csipetke között? Vannak, akik úgy tartják, hogy ugyanannak az ételnek, a három különböző nevét takarja, de akadnak olyanon is, akik azt vallják, hogy három különböző köretről beszélünk. Most akkor mi az igazság?

Kiváló köretek krumpli helyett

Amikor diétára kényszerülünk, vagy életmódváltás mellett döntünk, legyen az külső kényszer, például betegség vagy orvosi javaslat, netán belső indíttatás, bizony hamar megtapasztaljuk, hogy nehéz lemondani a megszokott ízekről. Ha például azt mondják nekünk, hogy felejtsük el a sült krumplit, elsőre kétségbeeshetünk, pedig számos más ízletes köret kínál megfelelő alternatívát.

Új kedvencünk, az édesburgonya - recepttel

Habár nevében hasonlít a burgonyára, rendszertanilag máshová tartozik, gumóinak hasonló alakja miatt azonban mégis így nevezték el. Ismerheted batátaként is, sokan így hívják.

A torma áldásos hatásai

Nem csak ízletes, de gyulladáscsökkentő, sőt rákellenes hatással is bír a torma.

Alternatív köretek

Ha már unjuk a rizst és a krumplit, vagy egyszerűen csak egészségesebb köretre vágyunk, akkor jó helyen vagyunk. Mutatjuk az alternatív köreteket.

Főzöd vagy párolod?

Mindennapos küzdelem, hogy a konyhában finom, változatos, lehetőleg olcsó, ám egészséges ételeket alkossunk. Nem csak gyerekeink fejlődésének és immunrendszerének érdekében, hanem azért is, hogy mi, felnőttek is kellő tápanyaghoz és energiához jussunk minden nap, nem mindegy, hogy ételeinket hogyan készítjük el.

Immunpezsdítő saláták: 4 ízletes téli saláta receptje

Ha nem szeretnél az ünnepek után azzal szembesülni, hogy a nadrágodat már nem olyan könnyen gombolod be, akkor tegyél érte, hogy ne így legyen.

A köles ezer arca

Nem csak finom, de laktató, tele van értékes tápanyagokkal, ráadásul elkészíteni sem nehéz, mi az? Természetesen a köles, de mutatjuk is, milyen sokoldalú ez a köret.

Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó

Talán nem mindenki kedvence a savanyúság, de az tagadhatatlan, hogy nagyon egészséges. Mutatunk pár indokot, miért éri ezt választani köretnek.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Torkosság vagy függőség?

Mindenkinek van kedvenc étele, amit szívesen fogyaszt, és van olyan, amelynek abbahagyása már komoly erőfeszítést igényel, mert szinte függünk tőle.

Vitamin helyett

Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom

Észrevétlen diéta

Kerültél már összetűzésbe családtagoddal az életmódod kapcsán? Ha igen, érdemes elolvasnod ötleteinket.

Édesség krumpliból? Igen!

Édesség egy krumpliból? Igen! Az édesburgonyáról gyűjtött tapasztalatok és receptek mindenkinek jól jöhetnek, akik foglalkoznak azzal, hogy mit esznek.

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Melyek ezek és hogyan hatnak, erről szól mai írásunk.

Bőrszépítő ételek

Az örök fiatalságot ígérő, borsos árú fiatalító krémek helyett nem ártana olyan ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani, amik támogatják külsőnk felé irányuló fáradhatatlan törekvéseinket. Életmódunk nemcsak formánkra és immunrendszerünkre hat, hanem bőrünk állapotát is nagymértékben befolyásolja. Fogyasszunk bőrszépítő ételeket!

Kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés az életmódnak!

A legnagyobb hiba az „egyből mindent” jelleg jellemzi a fogyni vágyókat, holott néhány apró szokás beiktatásával máris hatalmas eredményeket érhetünk el.

Lencse, a hüvelyesek királynője

Az újév hagyományos étele a lencse. Az átlag magyar azonban év közben alig-alig fogyaszt lencsét. De így van ez a többi hüvelyessel is. Egyes táplálkozási irányzatok tiltják, mások ajánlják. Lássuk, mi szól mellette és ellene, mire érdemes figyelnünk a készítésekor, valamint hogyan dobhatjuk fel ezeket a klasszikus ételeket!

Együnk elegendő gyümölcsöt a hidegben évszakokban is

Mindenki tudja, hogy a zöldségeken kívül a gyümölcsök fogyasztása is fontos része az egészséges táplálkozásnak. De hogyan ehetünk elég gyümölcsöt az őszi-téli téli időszakban? Íme a segítség!

A rostok, avagy tápcsatornánk házmesterei

Az élelmiszereken feltüntetett tápértéktáblázatok egyik mellékesnek tűnő eleme az élelmi rost. Sokat tudunk már a cukorról, a zsírokról és fehérjékről, de vajon miért lényeges számunkra a rostfogyasztás?

Őszi receptötletek batátával

A színek szerinti étkezés alapján az őszi időszakban javasolt olyan színű ételeket fogyasztani, mint az őszi falevelek színvilága. Nos, ehhez kiválóan illeszkedik a batáta, vagy közismertebb nevén az édesburgonya, amelyet kétféle színváltozatban is termesztenek. Íme néhány szuper ötlet az elkészítéséhez!

Fűszeresen finomabb a rizs

A rizs igen egészséges köret, sok olyan diétába is belefér, ahová a burgonyát már "nem engedik be". Ennek ellenére a magyarok mégis viszonylag keveset fogyasztanak belőle - legalábbis azok közül, akik nem menzán étkeznek. Nem eléggé közkedvelt, pedig fűszeresen elkészítve a magyar táplálkozási ízlésvilághoz is közelebb áll.

Egészséges ebédek fűszerolajjal és zöldséggel

Örök kérdés, hogy mit főzzünk ebédre, ami egészséges, de nem szokványos. A fűszerolajban sült zöldség kiváló választás lehet, ráadásul könnyedén elkészíthető.

A dödölle reform módon is finom

A dödölle hagyományos ételünk, amelyhez egyszerű alapanyagok szükségesek. Manapság reformkorát éli, és újra népszerűvé válik. Készítsük el kicsit egészségesebben, mint a hagyományos változatot!

A nagy köret-körkép: hogy ne csak a sültkrumpli jusson eszébe…

Jó magyar szokás szerint krumplit eszünk krumplival, és a változatosság kedvéért néha beiktatunk egy kis fehérrizst. Pedig a hazai konyhában igen népszerű krumplipürének a legmagasabb a glikémiás indexe, azaz a vércukor-emelő hatása az összes köret közül. Nézzük át, hogy mit lehet még enni a „klasszikusokon” kívül!

Tarhonya helyett egyen bulgurt!

Nyáron szeretünk könnyen elkészíthető egytálételeket, vagy gyors tésztákat készíteni, hogy minél több időt a szabadban tölthessünk. Ilyen egyszerű étel a tarhonya, csak sajnos a többi finomliszttel készült tésztához hasonlóan nem egészséges.