Menü

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

Milyen hibákat követünk el a fogmosás során?

A fogmosás során valójában sokkal több hibát követhetünk el, mint azt elsőre a legtöbben gondolnánk, ugyanis jó néhány dologra oda kell figyelnünk!

Először is egyáltalán nem elhanyagolandó szempont, hogy megfelelő sörtéjű fogkefét használjunk.

A legtöbbünkre igaz, hogy a puha sörtéjű fogkefe ideális a fogaink számára, a kutatások mégis azt bizonyítják, hogy a vásárlás során rengetegen döntünk a közepes puhaságú sörték mellett. A keményebb sörtéjű fogkefék pedig már jóval kevesebbeknek valók – hiszen sokunknál károsíthatják a fogzománcot, a gyökereket és az ínyvonalat is.

Mennyire erősen dörzsöljük át a fogainkat?

A fogmosásnál legjobb, amit tehetünk, ha óvatosan, gyengéden mossuk meg a fogainkat. Az erős dörzsölő mozdulatok kerülendők.

Milyen gyakran cserélünk fogkefét?

Ha következetesen használjuk a fogkefénket, azaz naponta kétszer mosunk fogat - akkor egy átlagos darab élettartama körülbelül három hónap. Ez azt jelenti, hogy ennyi idő alatt biztos, hogy elhasználódnak a fogkeféink, ezzel pedig az a probléma, hogy a sérült, kopott sörték nem tisztítják meg elég alaposan a szánkat.

A fogkefét is megtisztítjuk?

Fontos, hiszen szempont, hogy mindig ép fogkefével mossunk fogat, fogmosás után pedig tisztítsuk is le alaposan, nehogy a következő fogmosáskor még onnan is baktériumok kerüljenek fogainkra.

Mennyi ideig mosunk fogat?

Ha túl kevés ideig mosunk fogat, akkor lehet, hogy nem vagyunk elég alaposak, legalább két percig kellene mosnunk a fogainkat, ám tanulmányok szerint egy átlagos ember fogmosási ideje a kutatások szerint csak 40-45 másodperc. Ennyi idő pedig valószínűleg nem elég arra, hogy minden fogunkat körültekintően megmossuk.

Megmossuk a nyelvünket?

Elfelejtjük és nem tesszük, pedig kellene, ugyanis rengeteg baktérium telepedhet meg a nyelvünkön is, amelyek aztán a fogainkra is átterjedhetnek.

S akkor lássuk, hogy néz ki egy helyesen kivitelezett fogmosás:

Helyezzük a fogkefénk fejét a fogakra úgy, hogy a fogkefe sörtéi kb. 45 fokos szöget zárjanak be az ínnyel.
Enyhe, körkörös/sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat.
Haladjunk szisztematikusan, egyszerre egy fogcsoportot tisztítsunk meg.
A fogak külső oldalát körkörös, míg a belső felét sepregető mozdulatokkal kell megmosni.

A legfontosabb a megfelelő fogmosási technika elsajátítása, illetve a fogmosás során használt kellékek is igen nagy mértékben befolyásolják a fogmosás minőségét, így hatást gyakorolnak a fogaink egészségére.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.