Menü

Sütés, főzés zsiradék nélkül, na de hogyan?

Működése

A forró levegős sütő működési elve felettébb egyszerű. A benne elhelyezett hús, zöldség vagy más élelmiszer körül forgatott forró levegő süti készre az élelmiszereket. Illetve egy különleges ízt is ad az elkészült ételnek. Amit eddig bő olajban vagy zsírban készítettünk el, azt most minden egyéb adalék hozzáadása nélkül, vagy csak éppen minimális olajjal tudjuk elkészíteni. Tehát a zsiradékok használatát 90%-al le tudjuk csökkenteni. Ha pedig azon aggódnánk, hogy a jól bevált receptjeink nem fognak működni, ne csüggedjünk. Ma már számtalan elkészítési mód található a forrólevegős fritőzben való eledel elkészítéséhez.

A megvásárolt termék mellé gyakran mellékelnek receptkönyvet, vagy a hozzá tartozó alkalmazás tartalmazza mindezt. Ha ez se volna elég számunkra, akkor bátran hívjuk segítségül az internetet. Többek között sült krumplit, húst és halat is készíthetünk, vagy főzhetünk olyan zöldségeket is, amelyeket általában főzni szoktunk. Igazából a sütést, főzést egyetlen egy géppel megoldhatjuk, úgy, hogy még csak nagyon figyelgetnünk sem kell a kaját.

Hogyan hat az egészségünkre?

A modern technika egyre inkább megkönnyíti számunkra az egészséges ételek elkészítését, pláne ilyen kevés olaj hozzáadásával. Főként ennek köszönhetően számít mindez egészségesebb alternatívának, összevetve a hagyományos olajsütő használatával. A legtöbb forrólevegős gép rendelkezik olyan beállításokkal is, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet és az elkészítési idő egyszerű beállítását, sőt akár javaslatot is tesznek nekünk, hogy mit és hogyan kellene elkészítenünk. Ráadásul tényleg mindenféle étel kivitelezhető benne. Akár fagyasztott vagy szobahőmérsékletű összetevőkkel. Tehát a felhasznált alapanyagok tekintetében bármi szóba jöhet.

A különleges íz élményről nem is beszélve, ugyanakkor jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak. Tehát az air fryer nemcsak az egészséges, hanem a tudatos étkezésben is segíthet. Így a diétánkat is gond nélkül tudjuk majd tartani. Emellett pedig, ahogy már fentebb is utaltam rá, a használata nagyon egyszerű és könnyű, ezért is töretlen a népszerűsége ezeknek a gépeknek. Nem fog indokolatlanul sok időt elvenni a mindennapjainkból a sütés-főzés. Kisebb eséllyel alakul ki szervezetedben gyulladás, illetve a szívbetegségek rizikóját is csökkenti az alacsonyabb növényi olajból származó zsírbevitel.

Ha mégis használunk zsiradékot, mire figyeljünk?

Milyen olaj használható a forrólevegős sütőben? Ha mégis amellett döntünk, hogy ételünkhöz adunk ilyen összetevőt, akkor fontos arra figyelni, hogy azt ne közvetlenül töltsük a gépbe, hanem sütés előtt kell hozzáadni az ételünkhöz. Ne használjunk hidegen sajtoltat, mert magas hőmérsékleten megéghet. Tehát a sütéshez, főzéshez, grillezés céljából használatos olajok alkalmazásában célszerű gondolkodni. Miben mérjük mindezt? Egy-egy teáskanálnyi elegendő lehet. Alapvetően sokkal kevesebbet célszerű alkalmazni, mint például egy hagyományos serpenyőben.

Összegzés

Nem véletlen, hogy ezek használata manapság egyre népszerűbb. Merthogy a segítségével nemcsak ízletes, hanem egészséges ételek is készíthetők, meglepő gyorsasággal. Érdemes olyan készüléket választani, amely rendelkezik a szükséges kapacitással és funkciókkal. Az olaj és zsír nélküli sütés-főzés pedig nemcsak egészségesebb étkezést eredményezhet, hanem a csökkentett kalóriatartalomnak hála még a diétával kapcsolatos célok támogatásában is hasznosnak bizonyulhat.

Azért arra fel kell készülni, hogy az ételek íze kicsit más lesz, több idődbe telik egy-egy finomság elkészítése, és habár valóban egészségesebb ételek készülnek a segítségével, de ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul fogyaszthatóak. Kisebb mennyiségben ugyan, de ezen módszer használatával is keletkeznek kártékony vegyületek, amelyek nagy mennyiségű fogyasztását érdemes kerülni. Minden korosztály számára ideálisak, és akár az egész család számára süthetők finomságok, csak találjuk meg a számunkra megfelelő készüléket.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.