Menü

Még a tésztát is ehetjük egészségesen

A tésztát a legtöbben egészségtelen ételnek ismerik, hiszen magas a kalória- és szénhidráttartalma, valamint kevés benne a rost. Pedig mint minden ételre, erre is igaz, hogy létezik egészségesebb változata is, valamint nem mindegy, hogy mikor és hogyan esszük. Erre adunk most tippeket, hiszen kár lenne teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból, amikor könnyen és gyorsan elkészíthető, közkedvelt ételtípusról van szó.

A legfontosabb szempont, hogy a tészták egészségesebb változatát válasszuk, a legjobb, ami teljes kiőrlésű tönkölylisztből készül. Ebben jóval több a rost, mint a hagyományos verzióban, kevésbé emeli meg a vércukorszintet, valamint jóval laktatóbb is. Továbbá nem mindegy, hogy mikor fogyasztunk tésztát? Ajánlott azt ebédre, és nem vacsorára enni, amikor már egyébként is lassul az emésztés, és könnyebb ételek javasoltak a későbbi étkezésekhez.

A tésztaételek legnagyobb "kockázata", hogy önmagában fogyasztjuk, nem pedig köretként. Ezen némiképp lehet változtatni, továbbá az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el. Tésztasalátaként például lehet hús-, vagy zöldségételek körete, így csökken az adott étkezésre vetített kalóriabevitel. A tésztafeltét megválasztásánál pedig arra legyünk tekintettel, hogy kerüljük kész termékeket, hiszen azokban rengeteg ízfokozót, adalékanyagot, valamint cukrot találhatunk. Magunk is kerüljük a cukor használatát, a szósz sűrítéséhez pedig szintén inkább teljes őrlésű lisztet használjunk, ha erre egyáltalán szükség van.

A húsok, sajtok megválasztásánál is figyelembe vehetjük, hogy alacsonyabb zsírtartalmút válasszunk. Természetesen a mennyiség sem mindegy, repetázás helyett fogyasszunk inkább könnyű desszertet, valamint igyunk sokat étkezés közben.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.