Menü

Olivás tésztaétel olasz fűszerekkel

Ezúttal egy olyan olaszos tésztaételt mutatunk be nektek, amelyet még nagyanyáink sem szólnának le, ha a vasárnapi frissensült helyett az asztalra kerülne.

Azért lehet ez így, mert bár kevés hozzávalóból és hiper-szuper gyorsan elkészíthető, mégis olyan ízvilágot tár elénk, hogy amint megéreztük az illatát, a frissensült gondolata máris tovatűnik.

A hozzávalók listája nem hosszú (2-3 személyre):

200-250 g tészta (olyan, amilyet szeretnénk)

fél üveg olívabogyó (a kisebb üveg)

10 dkg Gouda sajt

fél doboz tejföl (kis doboz)

egy kisebb doboz tejszín

oregánó, bazsalikom, só

2 tojás

A tésztát sós vízben főzzük meg, de ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. Az olívabogyókat felezzük el. A sajtot reszeljük le, és tegyük félre. A tejfölt alaposan keverjük ki a tejszínnel, és keverjük bele a sót, az oregánót és a bazsalikomot. Ez a szósz nézzen ki túl fűszeresnek, akkor lesz az egész teljes ízű. (Nálunk ez körülbelül 4-5 teáskanál bazsalikomot, és 5-6 teáskanál oregánót jelent.) Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, és terítsük el egy tepsiben vagy egy jénai tálban. Öntsük rá a tejszínes, fűszeres szószt, szórjuk bele az olívabogyót is, és az egészet keverjük össze. A tojásokat egy edényben verjük fel, majd ezt is keverjük a szószos tésztához. Ha van otthon egy kis maradék Camembert vagy grill sajt, apró kockákat ezekből is hozzátehetünk, mert fokozni fogja az ízhatást. Persze ezt csak akkor tegyük, ha szeretjük az intenzív ízeket. A tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.

Ha az elegy túl levesnek tűnik, ne keseredjünk el, elég, ha fedő vagy alufólia nélkül sütjük, ugyanolyan jól össze fog állni.

200-220 fokon süssük körülbelül 30-40 percen át. A végén 10 percre hagyjuk állni a lezárt sütőben, hogy a sajt is megpiruljon. (Erre csak akkor van szükség, ha lefedve sütöttük.)

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.