Menü

Olivás tésztaétel olasz fűszerekkel

Ezúttal egy olyan olaszos tésztaételt mutatunk be nektek, amelyet még nagyanyáink sem szólnának le, ha a vasárnapi frissensült helyett az asztalra kerülne.

Azért lehet ez így, mert bár kevés hozzávalóból és hiper-szuper gyorsan elkészíthető, mégis olyan ízvilágot tár elénk, hogy amint megéreztük az illatát, a frissensült gondolata máris tovatűnik.

A hozzávalók listája nem hosszú (2-3 személyre):

200-250 g tészta (olyan, amilyet szeretnénk)

fél üveg olívabogyó (a kisebb üveg)

10 dkg Gouda sajt

fél doboz tejföl (kis doboz)

egy kisebb doboz tejszín

oregánó, bazsalikom, só

2 tojás

A tésztát sós vízben főzzük meg, de ügyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. Az olívabogyókat felezzük el. A sajtot reszeljük le, és tegyük félre. A tejfölt alaposan keverjük ki a tejszínnel, és keverjük bele a sót, az oregánót és a bazsalikomot. Ez a szósz nézzen ki túl fűszeresnek, akkor lesz az egész teljes ízű. (Nálunk ez körülbelül 4-5 teáskanál bazsalikomot, és 5-6 teáskanál oregánót jelent.) Ha a tészta megfőtt, szűrjük le, és terítsük el egy tepsiben vagy egy jénai tálban. Öntsük rá a tejszínes, fűszeres szószt, szórjuk bele az olívabogyót is, és az egészet keverjük össze. A tojásokat egy edényben verjük fel, majd ezt is keverjük a szószos tésztához. Ha van otthon egy kis maradék Camembert vagy grill sajt, apró kockákat ezekből is hozzátehetünk, mert fokozni fogja az ízhatást. Persze ezt csak akkor tegyük, ha szeretjük az intenzív ízeket. A tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.

Ha az elegy túl levesnek tűnik, ne keseredjünk el, elég, ha fedő vagy alufólia nélkül sütjük, ugyanolyan jól össze fog állni.

200-220 fokon süssük körülbelül 30-40 percen át. A végén 10 percre hagyjuk állni a lezárt sütőben, hogy a sajt is megpiruljon. (Erre csak akkor van szükség, ha lefedve sütöttük.)

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.