Menü

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket.

Az alkohol nem olyan jó, mint amilyennek elsőre látszik és számtalan kellemetlen élménytől megszabadulhatsz, ha nem fogyasztasz ilyet. A legelső kellemetlen tünetet már mindjárt másnap tapasztalni fogod, melyet - milyen meglepő - másnaposságnak hívnak. A másnaposságot nem kell bemutatnom, mindenki hallott már róla vagy tapasztalta a reggeli rosszullétet, fejfájást, hányingert, szédülést, ami egy italos éjszaka után jellemző. Létezik pár praktika, amivel csökkentheted a másnaposság tüneteit, ha már mindenképpen alkoholizálni készülsz.

Húzd meg a határt

Ha átlépsz egy bizonyos határt az ivászatban, könnyen kellemetlenné válhat a reggeled. Mindig tarts be a határaidat: csak annyit igyál, amennyi jól esik, és ha buliba mész, határozd meg előre, hogy mennyit fogsz inni az este folyamán, ne lépd át azt a bizonyos határt. A tested nagyra fogja értékelni.

Fogd vissza magad

A szakik azt javasolják, hogy óránként csak egy ital legyen a maximum, így a szervezetednek lesz elég ideje arra, hogy feldolgozza az alkohol hatásait, és ne kézbesítse azonnal a tudatmódosító anyagokat közvetlenül az agyadba. Próbáld meg visszafogni magad, egy 24 órás periódus alatt maximum 3-4 italt fogyassz, hetente maximum egyszer vagy kétszer.

NE keverd az italokat

Kerüld el több fajta alkohol fogyasztását egyszerre. Például, ha sörrel kezdesz, maradj a sörnél. Pálinkával kezdtél? Akkor, maradj a pálinkánál. Több fajta alkohol egyidejű fogyasztása nagy fejfájásokhoz és rosszullétekhez vezethet. A szervezetednek bőven elég egy fajta alkoholt feldolgoznia, ne nehezítsd meg a dolgát 2, 3, esetleg több fajta alkohollal.

Egyél valamit a parti előtt

Egyél egy kiadós mennyiségű ételt, mielőtt elkezdődik a parti. Azok az ételek, melyek sok keményítőt, fehérjét tartalmaznak, lassítják az alkohol felszívódását a véráramba. Ha parti közben nassolsz, az is lassíthatja a felszívódást.

Ne csak alkoholt igyál

A legjobb, ha a partizást valami étellel kezded, mielőtt belekezdesz az ivászatba. Az ital mellé igyál üdítőket, vagy vizet, hogy a szervezeted könnyebben fel tudja dolgozni az alkoholt. Ne igyál alkohol mellé szénsavas üdítőket, mert ezek felgyorsíthatják a felszívódási folyamatot.

Lassíts

Az alkoholos italokat mindig lassan fogyaszd. A májad a szeszt csak lassan tudja feldolgozni. Ha gyorsan, sokat iszol egyszerre, az egy afféle tölcsér effektust okoz, azaz egyszerre több tudatmódosító anyag fog az agyadba jutni, mint ha lassan innád.

Az alkohol kiszárítja a szervezetet. Alkoholfogyasztás közben, után mindig igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást, a fejfájást és a rosszullétet.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.