Menü

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

1. SEGÍT A FOGYÁSBAN

A tanulmányok sorra kimutatják, hogy a fehérje növeli a jóllakottság érzését és felgyorsítja az anyagcserét. Az Europen Journal of Nutrition tanulmánya szerint például azok a nők, akik naponta négyszer ettek alacsony zsírtartalmú tejterméket - beleértve a kefirt is - sokkal többet fogytak, mint azok a nők, aki csak naponta kétszer fogyasztottak tejterméket. A kefirben ráadásul rengeteg a fehérje - ha egy bögrével fogyasztasz belőle, akkor 8-11 grammot viszel be belőle a szervezetedbe.

2. ENYHÍTI AZ ALLERGIA TÜNETEIT

A Science os Food and Agriculture című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kefir az allergiák ellen hatásos anyagokat tartalmaz. A kísérletek során ugyanis azt tapasztalták, hogy a kefir hatására a szervezetben az ovalbumin-specifikus immunglobulin a harmadára csökkent - az ovalbumin pedig egy olyan protein, amely kisgyermekeknél a legtöbb allergia kiváltója.

3. SEGÍT A RÁK MEGELŐZÉSÉBEN

Egy brazil tanulmány kimutatta, hogy a fermentált tejtermékek, mint például a kefir segítenek megszüntetni a korai stádiumú tumorokat azáltal, hogy késleltetik az enzimaktivitást. Már csak ezért az egy dologért is megéri fogyasztani, nem?

4. ERŐSÍTI A CSONTOKAT

A kefir a napi kalciumszükséglet nagyjából 30-40%-át tartalmazza, ez pedig az erős és egészséges csontok fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyag. Sőt, abban is segít, hogy a szervezet könnyebben felszívja a kalciumot. Egy igazi szuperétel!

Kefir készítése otthon

Először is a vásárolt tejet (ha csak tehetjük, vegyünk házi tejet, hogy szarvasmarha-, juh- vagy kecske-, az mindegy) higiéniai okok miatt forraljuk fel, hogy a készített kefir semmilyen szennyezett baktériumot ne tartalmazzon. Utána a szintén boltban beszerzett kefirgombával együtt két napig kell erjeszteni légmentes, szobahőmérsékletű és sötét környezetben.

A masszát ezután szűrjük le. Ha a tej magasabb zsírtartalmú volt, az elkészült ital is krémesebb lesz, ha pedig biotejet használtunk , az további tápanyagokat ad hozzá. De készüljünk fel, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő kefirek az ipari eljárás miatt ízben azért különböznek attól, amit házilag készítettünk.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.