Menü

Kávéfogyasztás hatása egészségünkre

A WHO definiciója szerint drog minden olyan természetes vagy szintetikus kémiai anyag, amely pszichoaktív tulajdonságokkal rendelkezik, befolyásolja a központi idegrendszer működését, megváltoztatja a mentális és pszichés státuszt, az érzelmi reakciót, a hangulatot, tudatot, viselkedést. Kétféle drog létezik: a legális és az illegális. A kávé ez előbbibe tartozik, de ide sorolandó ital például a tea is. A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről. A kávé számottevő mennyiségű klorogénsavat, koffeint és terpéneket tartalmaz. A klorogénsavak laboratóriumi vizsgálatokban antioxidáns hatásúak, ám az kérdéses, hogy elfogyasztva mi marad ebből a hatásból. A koffein a bélcsatornából gyorsan felszívódik, és eljut a szervezet minden pontjára, az agyat is beleértve.

A koffein az idegsejtekben az adenozinreceptorok gátlója, mivel az idegi ingerületátvivő anyagok működését befolyásoló adenozin általában szintén gátló hatású, így a gátlás gátlásával a koffein az idegsejtek működését serkenti. A kávéfogyasztás hatását azonban befolyásolja, hogy az ital koffeintartalma a kávészemek minőségétől és az elkészítés módjától függően változó. A kávé, illetve a koffein számos gyógyszer felszívódását és a szervezeten belüli további sorsát befolyásolhatja. Nem javasolt például a vashiány pótlására szedett gyógyszerrel egy időben kávét inni. A kávé és a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásairól az egyes készítmények betegtájékoztatóit érdemes áttanulmányozni.

A kávé hatásai

Minél gyakrabban iszol kávét, hatása annál jobban csökken, mivel a szervezet hozzászokik és gyengébb reakciót ad rá. Tehát azzal, ha óránként iszol egy erős feketét, szervezetedet annál ellenállóbbá teszed vele szemben.

A legjobb hatást reggeli és késő délutáni fogyasztással érheted el.
Lefekvés előtt négy órával már ne igyál kávét.
Nem ajánlott éhgyomorra kávézni, hiszen a benne lévő csersavak kártékonyak lehetnek. Étkezés után azonban pluszban még az emésztést is elősegíted.
A kávé vízhajtó hatású, ezért egy csésze mellé mindig érdemes egy pohár vizet is inni.
Az orvosok azt javasolják, hogy a napi koffeinfogyasztás ne lépje túl a 300 mg-ot. Ez kb. 3 csésze eszpresszónak felel meg.
A mértéktartó kávézás azonban segíthet a napi feladataid elvégzésében, és még a közérzeted is javulhat tőle. Nem beszélve a társasági életben betöltött szerepéről.

A koffein túladagolása emésztő-, valamint szív- és érrendszeri zavarokat okozhat. Ez azért is rizikós, mert sok sportital nagy dózisban tartalmaz koffeint. Ha ilyeneket fogyasztasz, érdemes csökkentened az egyéb forrásból származó napi bevitelt, nehogy koffeinmérgezést kapj. Ennek tünetei a

hányinger,
hasmenés,
rendellenes szívverés és légzés,
szédülés,
idegesség,
ingerlékenység és
gyakori vizeletürítés.

Ezek a tünetek mérsékelt mennyiség fogyasztásánál akkor is jelentkeznek, ha valaki nincs hozzászokva a koffeinhez. A mozgáshoz túl sok energiaitalt fogyasztóknál a hétvégén és ünnepnapokon szintén elvonási tünetek észlelhetőek. Mivel fokozza a szív- és veseműködést, így az ezekkel a szervekkel kapcsolatos, valamint epe- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára nem ajánlott. Ugyanakkor gyakran ajánlják például alacsony vérnyomásra.

Érdekességek

Koffein a mindennapi neve az 1,3,7-trimetilxantinnak. A koffein szó a német kaffee és a francia café szóból származik, mindkettő jelentése kávé. A koffein elfogyasztása után 30-45 perccel teljesen felszívódik, hatása pedig három órán belül eltűnik.

A new yorkiak majdnem 7-szer annyi kávét isznak, mint más amerikai városok lakosai.

A világ egyik legdrágább kávé márkáját a thaiföldi elefántok ürülékéből készítik.
Az amerikaiak 54%-a minden nap iszik kávét.
Ahhoz, hogy az üvöltésed energiájával felmelegíts egy csésze kávét, 8 éven, 7 hónapon és 6 napon keresztül kellene üvöltened az elég energiához.

A kezdetekben a Starbucks csak pirított egész kávébabokat adott el, azt is kiegészítőnek az általa forgalmazott kávéfőzőkhöz.
A „kávé” szó a „bab borát” jelentő arab kifejezésből származik.
A koffein esti fogyasztása késlelteti az agy melatonin felszabadítását, és ezáltal akár 40 perccel is megzavarja a cirkadián ritmust.
Ha a túl sok kávét túl sok stresszel párosítod, akkor magasabb szintű képzelgéseid alakulhatnak ki.
Egy tanulmány szerint a kávé javítja az idősebb felnőttek reakcióidejét.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.