Menü

Egészség kontra energiaitalok – élesedik a harc

Az energiaitalok és túlzott fogyasztásuk egyre inkább figyelemfelkeltőbbek egészségügyi szempontból. A helyzet ott tart, hogy akad olyan európai ország, ahol betiltották árusításukat a kiskorúaknak. Másutt egyelőre csak aggódnak.

Litvánia az első ország a világon, ahol 18 év alattiak nem vásárolhatnak energiaitalt. A tiltás illeszkedik abba sorba, amely világszinten támadja az energiaitalokat, csak másutt még nem jutottak el idáig.

Viszont aggódnak. És nem alaptalanul, a túlzott energiaital fogyasztás egyre több betegséggel, egészségügyi problémával hozható összefüggésbe hivatalosan is. A legrosszabb az egészben az, hogy a dolog elsősorban a fiatalokat veszélyezteti. A kamaszok és a náluk fiatalabbak is egyre több ilyen terméket fogyasztanak, úgy isszák, mint a vizet, vagy az üdítőt. A jelenség egyre ijesztőbb méreteket ölt szerte a világon.

Egy átlagos energiaital nagyon sok cukrot és több csészényi kávéadagnak megfelelő koffeint tartalmaz, nem kell mondani, hogy mit jelent a szervezetnek, ha naponta több dobozzal is megiszunk. A rendszeres és túlzott fogyasztás káros mellékhatásaira számos szakmai tanulmány és fórum felhívta már a figyelmet, azonban ez nem elég.

Az energiaitalok népszerűsége egyáltalán nem csökkent, sőt. A folyamatot a jövőben különböző kampányok, vagy tiltások (lásd a litván példa) segítségével igyekeznek majd korlátozni. Az biztos, hogy a következő években a gyártók és az ellenzők komoly harcban lesznek majd a fogyasztók kegyeiért.

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!