Menü

„Munch” avagy tegyünk a pazarlás ellen!

Te mit teszel a pazarlás ellen? Vagy a fenntarthatóbb környezetért? Mi történik azzal az étellel, amit senki sem eszik meg?

Nos, ha belegondolunk, hogy a megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki, akkor hatalmas pazarlásról beszélünk, ez ellen született meg a „Munch” ötlete, mely egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen, akár környezeti, akár társadalmi vagy gazdasági szempontból nézve.

A „Munch” egy olyan lehetőség, amin keresztül kedvezményesen vásárolhatjuk meg az el nem adott de jó minőségű és abszolút fogyasztható élelmiszereket, ételeket.

Több ezer adag megmentett ételről és élelmiszerről beszélünk, mellyel hatalmas lépést tehetünk az ételpazarlás ellen.

Én magam nagyon szerencsésnek érzem magam, amikor olyan ételcsomagokat tudok vásárolni akár 40%-50%-os kedvezménnyel, amiket máskor ezen ár többszöröséért veszek meg, arról nem is beszélve, hogy ezzel ezek az ételek nem kerültek szemétbe, nem kerültek elpazarlásra.

A munkahelyem melletti üzletben hármasával én például rendszeres veszem az akciós péksüteménycsomagokat, amiket otthon a fagyasztóba szoktam tenni, hogy bármely reggel megmelegítve tökéletes reggeli legyen a családnak, a három gyerekemnek.

A pazarlás sajnos globális jelenség, a világon előállított összes élelmiszer egyharmada kárba vész vagy hulladékká válik, ez sok millió tonna feleslegesen kidobott élelmet jelent.

A „Munch” egy magyar ötletgazdák által létrehozott platform, amelyen keresztül a boltok, és vendéglátóipari egységek jelentős kedvezménnyel adhatják el az aznap nem értékesített, de jó minőségű élelmiszereiket, ételeiket. Mindenki jól jár, hiszen ezzel a lehetőséggel csökken a pazarlás, a vásárlók pedig lényegesen kedvezményesebben tudnak jó dolgokat vásárolni és enni.

Egy ételmentés történik valójában, mellyel a tudatos vásárlás, gondolkodás, fogyasztás kialakulását segíthetjük. Az alapítók célja, hogy minél több országban elérhetővé tegyék az ételmentés lehetőségét és mindenhol bevett szokássá válhasson.

Az eladók is jól járnak, hiszen kidobásra ítélt áruikat a nap végén még értékesíteni tudják, ennek az ötletnek köszönhetően.

Fenntarthatóság, jó ár-érték arány, spórolás, kedvezmények, finom ételek és élelmiszerek, környezettudatosság, tudatos vásárlás és gondolkodás a legegyszerűbb módon, mellyel eladó és vevő egyaránt jól jár. Ezt jelenti a „Munch”!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.