Menü

Nem minden kutya ehet csontot

Ismerjük a klasszikus nézőpontot: nincs is jobb egy „nyeles húsnál”, a felhasználás pedig 100%-os, mert a csontot majd megeszi a kutya. Hiszen nincs is más  finomabb a kutya számára, mint a csont, bemutatta ezt már számos mese, képregény, vagy grafika. A csont rengeteg olyan fontos tápanyagot tartalmaz, ami alap a kutya számára. Így hangzik tehát a közismert gondolkodás és hiedelem. Viszont minden gazdi legyen a tudatában annak, hogy a sok csont akár árthat is a kutyának!

Ugyanis a sok csont bizonyos kutyáknál szorulást, hasfájást okozhat. A letört, láthatóan beteg kutyáknál az első, amit megkérdez egy lelkiismeretes állatorvos, hogy sok csontot evett-e mostanában. Ha igen, akkor ez problémát jelenthet! Van olyan kutya, akinek emiatt egyáltalán nem javasolt csontot adni! Ha hasonló problémát tapasztal a kutyájánál, akkor kérje ki állatorvosa tanácsát!

Az sem mindegy, hogy milyen típusú csontot adnak a kutyának. Porcogót még azok az ebek is ehetnek, akiknél egyébként a csont szorulást okoz. Könnyen és hegyesen törő csontokat ne adjon az állatnak, mert ez komoly problémákat okozhat! Kemény, nehezen törő csontot válogasson inkább házi kedvencének, ennek fogyasztása jóval biztonságosabb.

Ha pedig az állatorvos javaslatára, vagy saját tapasztalatok alapján a kutyájának kerülnie kell a csontot, akkor se aggódjon: manapság már akár a fogtisztítás, akár a csontban lévő kedvező vitaminok, ásványi anyagok is bevihetők más módon a kutya számára. Ehhez csupán a megfelelő táp kiválasztása szükséges, vagy valamilyen fogtisztító hatású „rágcsálnivaló”. Ebben kérje állatpatikus tanácsát! 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.