Menü

Ne dobd ki a banánhéjat!

Sok olyan élelmiszerünk van a háztartásban, melyet nem csak fogyasztásra használhatunk. Megtaláltam az ezerarcú szódabikarbóna számtalan használati lehetőségeit, ismerjük a kávézacc felhasználási módjait, az ecet, a citromlé sokoldalúságát, beszámoltunk számtalan házi praktikáról, és a sort folytatva újabb „újrafelhasználható” élelmiszert találtam. Avagy, miért ne dobjuk ki a banánhéjat!

A banán számomra nemcsak egy gyümölcs, hanem több annál: nagyon jó szénhidrátforrás, hasznos tápanyagok forrása, praktikus utazáshoz, hiszen még megmosni sem kell és nem romlik meg egyhamar, remekül telít és laktat. Nem okoz gyomorproblémát, mindenmentes élelmiszer, nasinak is jó, de desszertnek is megteszi sokszor, hiszen édes és finom, azonban a héja még több dologra használható. A banán tehát népszerű gyümölcs, nekem személy szerint a kedvencem, még a szénhidráttól félőknek is ajánlom, pláne sportolás után, a benne rejlő értékes tápanyagok miatt, azonban, ha elfogyasztottuk, a héjától nem érdemes egyből megszabadulni.

Meglepődtem, mikor ismerősöm egyszer ecsetelte, hogy egy bőrbetegsége miatt alkalmazza a banán héját, mely az érintett területre dörzsölve enyhítheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint például a fájdalmat és a viszketést.

Sokáig volt szemölcs a kisfiam térdén, a vérehulló fecskefű általános gyógyír, de kevésbé ismert, hogy a banánhéj is hatásos lehet a szemölcs ellen, egy próbát megér. Éjszakára kell a szemölcsre rögzíteni és hagyni hatni néhány órán keresztül.

Rovarcsípésre még nem próbáltam, de állítólag rovarcsípések gyors kezelésére is felhasználhatjuk. A banánhéj belső felét a csípésre dörzsölve csökkenthetjük a viszketést, a duzzanatot és egyéb kellemetlen tüneteket.

Tinédzsereknek gyakran okoz problémát zsíros, pattanásos arcbőrük, erre is kiváló házi szer a banánpakolás. A pattanásos területre a banánhéj belső felét kell óvatosan bedörzsölni, hagyni néhány percig hatni, majd lemosni. A banánhéjban található vegyületek a bőr elszíneződéseit is halványíthatja, régi hegek esetén is eredményes lehet.

A banán előszeretettel alkalmazza a kozmetikai ipar, a szemkörnyéki ráncok ellen vívott harcban is célravezető lehet a banánhéjat bevetni a szépségünk érdekében. Nemcsak az arcbőrre, de a bőrcipőkre is megoldás lehet a banánhéj! A cipőket a banánhéj belső oldalával kell bedörzsölni, majd letörölni egy tiszta ronggyal.

A gyümölcs héja a gasztronómiában is hasznos alapanyag, ugyanis mesterszakácsok szerint finomabbá teszi a húst, de a gasztronómián kívül a kertészetekben is kedvelt. Profi kertészek néha elszórnak egy-egy banánhéjat a kertek különböző részein, mert a héjban lévő tápanyagok értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a növekedésben lévő virágokat, fűféléket és bokrokat.

Ha eddig szemétként gondoltál rá és eldobtad a banánhéjat, ezután ne tedd, hiszen nemcsak az egészségünkre, hanem az otthonunkra is bizonyítottan jótékony hatású lehet.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?