Menü

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

8 különleges és elragadó húsvéti tradíciót gyűjtöttünk össze mai cikkünkben a világ különböző tájairól!

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

A sárkányeregetésről húsvét táján talán még nem hallottunk pedig Bermudán az emberek előszeretettel hagyják el lakásaikat az ünnep idején, hogy közös időtöltés gyanánt színes és egyedi sárkányokat eregessenek a nagy szélben. Minél színesebb, különlegesebb, mintásabbak a sárkányok, annál jobb! Ráadásul a sárkányeregetésnek a levegőben jellegzetes búgó hangja van, ezt a zajt ők a húsvét hangjának tartják.

Krimik és ijesztő történetek

A norvégoknál a húsvét nem a boldogságról szól, hanem inkább a félelemről és az izgalomról, ők ebben az időszakban előszeretettel olvasnak, hallgatnak és néznek krimiket és egyéb horrorisztikus történeteket. Náluk ez a szokás.

Húsvéti fészekrakás

A tojáskeresés itthon is egy elterjedt tradíció, nagyon kedvelt a gyerekek körében, de külföldön, például Németországban és Svájcban szeretik ezt a játékos hagyományt űzni. Húsvétkor a gyerekeknek — valamint sokszor a felnőtteknek is — apró fészkeket rejtenek el a házakban és a kertekben, melyek megtalálás után az övéik lehetnek. Rendszerint csokinyuszikat, tojásokat, egyéb édességeket és játékokat rejtenek a színes kosárkákban.

Locsolkodás, vízi csata

Míg régen főként a fiúk kergették a lányokat folyadékkal teli vödrökkel és locsolókannákkal, addig például a lengyeleknél mindenki harcol egymással. A kölnit náluk leváltották a vízipuskák, a különböző flakonok és lényegében bármi, amiből locsolni lehet, náluk igazi vízicsata zajlik ilyenkor!

Tojásfestés

Húsvétkor a tojás az egyik legfontosabb szimbólum, az emberek világszerte főzik, festik, eldugják, megtalálják, elfogyasztják vagy játszanak velük. Franciaországban van egy nagyon érdekes hagyomány, mely szerint 4 ezer tojásból és több mint 100 kiló szalonnából, valamint fokhagymából készítenek omlettet, majd nagyjából ezer lakos elfogyasztja a végeredményt.

Agyagedény-dobálásról hallottunk már?

Görögországban az ajándékozás helyett tönkre teszik azt, amilyük van. Húsvét szombatján pontban 11 órakor Korfu lakói erkélyeikről különböző méretű agyagedényeket dobálnak ki. Ez a szokás a 16. századból ered, amikor az emberek az összes felesleges holmijuktól megszabadultak, hogy felkészüljenek az újévre.

Valamivel barátságosabbnak hangzik a perec-osztás szokása

A luxemburgiakra jellemző, hogy nagyböjt harmadik vasárnapján ünneplik a perecvasárnapot, a perec ott valójában egy édes, cukormázas sütemény. Az egyedülálló fiúk ilyenkor megajándékozzák vele kiszemeltjüket, ha pedig a lány szívesen fogadja, akkor húsvétkor a fiú meglátogathatja és kap tőle egy tojást. Ha éppen szökőév van, akkor a hagyomány megfordul és a hölgyek is kezdeményezhetnek.

Halloween húsvétkor? Igen!

Svédország és néhány skandináv nemzet tavasszal ünnepli a Halloweent. A gyerekek ijesztő lényeknek öltöznek, majd házról-házra járnak ajándék édesség reményében, melyekért cserébe gyakran fűzfaágakat vagy rajzokat kínálnak.

S végül az érdekes szokások után egy kérdést hagytunk a cikkünk végére: vajon a csokinyuszik vagy a csokimikulások nyerik a népszerűségi versenyt?

A Magyar Édességgyártók Szövetsége szerint évről évre rengeteg édességet vásárlunk ilyenkor, ám az eredmény a korábbi évek szerint, hogy másfélszer annyi fogy a csokinyulakból, mint a csokimikulásokból.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.