Menü

Fogaink védelmében

A fogzománc a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. Védelméért tenni kell, különben idő előtt elveszíthetjük fogainkat. A legerősebb védelmet is megbonthatják helytelen táplálkozási és fogápolási szokásaink, erről lesz szó ma.

Hogyan rombol a sav? A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. A fogzománc színét, árnyalatát az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát nem csak a hófehér fog az egészséges, hanem az enyhén sárgás vagy szürkés árnyalatú fogak sem jelentenek egészségügyi problémát.

Milyen étkezési szokásokkal károsíthatjuk a fogzománcot?

A szénsavas üdítők rendkívül károsítják a fogakat, különösen, ha szívószállal fogyasztjuk őket, ugyanis köztudottan a savas ételek és italok tönkre teszik a fogzománcot.

A fogszuvasodás nem véletlenül egyike a világ legelterjedtebb betegségeinek. A sav romboló hatásának következménye, hogy fontos ásványok elvesztéséhez vezet. A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek, továbbá megjelenik az érzékenység hideg-meleg italok esetén.

Amikor már nagyon súlyos a károsodás, akkor akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.

Mivel menthetjük meg a fogainkat?

Kerüljük a szénsavas üdítőket. Ha mégis ezt fogyasztjuk, ne szívószállal tegyük, ne hosszan, szürcsölgetve igyuk, mert így tovább érintkezik a fogzománccal.

Mérsékeljük a vörösbor, az ecet, a rágcsálni valók, a savas gyümölcsök, savanyúságok fogyasztását is. A fogorvosom sokszor említette, hogy mennyire szereti a savas gyümölcsöket és ő maga is nehezen tud ellenállni ezeknek, ám utána érzi, hogy nem tett jót a fogainak.

A fogmosás minden esetben megoldás?

A fogmosással mindig várjunk legalább 20 percet a savtartalmú élelmiszerek, italok fogyasztása után, így elkerülhetjük a meggyengített zománcréteg további megsértését.

Mi a helyzet a reflux-szal?

Mivel a refluxbetegség egyik legjellemzőbb tünete a gyomorsav-túltengés, a szájüregbe visszajutó savak éppúgy elvékonyítják a zománcot, mint a kívülről bevitt savas táplálék. Ekkor érdemes gasztroenterológus szakorvos segítségét, tanácsát kérni.

Milyen fogkrémet válasszunk?

Fluoridtartalmú fogkrémet használjunk, amely elősegíti a meggyengített fogzománc újbóli megerősítését. Ma már nagy a választék az üzletekben, drogériákban, patikákban, heti rendszerességgel alkalmazható gélek és zselék széles palettája elérhető, de ezek használatáról a fogorvos véleményét érdemes kikérni.

Szokásaink közül melyik említendő?

Az egyik leginkább fogzománc-károsító szokás a fogcsikorgatás. Az éjszakai, akaratlan fogcsikorgatást egy fogorvos által készíttetett fogvédővel lehetséges kivédeni.

A fentiek betartása mellett a megelőzésre kell nagy figyelmet fordítani, ehhez hozzátartozik egy féléves fogorvosi kontroll.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.