Menü

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Ezen a napon elárasztják a közösségi oldalakat a felemás zoknis képek, s egyéb felhívások, illetve sok helyen jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások támogatására.

A Down-szindróma egy veleszületett genetikai eltérés, korábban mongoloid idiotizmusnak hívták, valójában azonban az állapotnak sem a mongolokhoz, sem az idiotizmushoz nincs semmi köze. Régebbi források Down-kórnak is nevezik, ma már elterjedtebb a kevésbé negatív hangulatú Down-szindróma elnevezés. 21-es triszómiáként is találkozhatunk vele, ami a 21. kromoszóma triplázódására utal.

A Down-szindróma több különböző tünettel, ezeknek számos kombinációjával járhat (a szindróma tünetegyüttest jelent).

Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011. november 10-én tartott plenáris ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen- írja a wikipedia.hu.

A Down Világnap mára országos eseménnyé nőtte ki magát és a budapesti rendezvények mellett számos más városban is megemlékeznek a világnapról. Az országos események mellett több városban is rendeztek már Down Világnapi Gálát, melyek jótékonysági rendezvényekkel, koncertekkel és érzékenyítő játékokkal várták az érdeklődőket.

A Down-szindróma világnapja és az ehhez kapcsolódó események, kezdeményezések aktívan hozzájárulnak, hogy a társadalom a Down-szindrómásokra figyeljen. Ez óriási lépés a Down-szindrómások, családtagjaik, az értük dolgozók és mindenki számára, aki azt szeretné, hogy a Down szindrómások életminősége javuljon és emberi jogaik ne sérüljenek.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a fontos ügyre, és ösztönözze az embereket arra, hogy ne csak a betegséget lássák az érintettekben, hanem azokat az egyéni képességeket és erényeket, amelyekkel hozzájárulnak a társadalomhoz.

A világnap megtanít arra, hogy az embereknek nyitottnak és befogadónak kell lenniük azokkal szemben, akik a Down-szindrómával élnek, és támogatniuk kell őket az élet minden területén. A felemás zokni nem csupán divatos viselet, hanem emlékeztetés arra, hogy minden ember egyedi és értékes, függetlenül a különbségektől. Ha teheted ma te is öltözz felemás zokniba, képviselve, hogy nem vagyunk egyformák.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.