Menü

A humor és az ugratás, mint a mindennapi kommunikáció elemei

A humor a mindennapjaink része, és rengeteg helyzetben használhatjuk. Reagálhatunk így egy-egy vicces, kellemetlen, vagy éppen önmagunk számára zavaró helyzetre. Pozitív formái javítják a lelkiállapotot és hatékonyan kezelik a nehéz érzelmeket, míg a negatív változata ennek pont az ellenkezőjét teszi. Azonban mi adja a humor, és a sokszor ezzel együtt járó csipkelődések, ugratások alapját, hogyan nyilvánul ez meg a mindennapokban, és milyen negatív hatásai lehetnek?

A humor valóban könnyed témakör?

A humor a maga összetettségével, és sajátos kommunikációs szerepével oldani és kötni egyaránt tud egy-egy helyzetet. Úgymond előremozdít folyamatokat, változásokat indít el, sokszor ezáltal lehet megtörni a jeget egy-egy embernél. Ezen felül ugratásokkal meg lehet törni sokszor a kínos csendet is, ami még alapvetően pozitív irányba visz egy beszélgetést. Mondhatni, hogy ideális esetben mindez nem lehet zavaró tényező, hanem gazdagítania kell az adott beszélgetést, és spontán helyzeteket lehet teremteni ezáltal.

Erre viszont mindenki máshogy reagál, van, aki nevet, van aki (csak) mosolyog, és van, aki nem ért meg bizonyos a másik által viccesnek vélt helyzeteket. Például a folyamatos önmagunkon való nevetés is bizonytalanságot sugall, azt mutatja, hogy zavarban van egy adott ember. Emiatt a humor segít megélni és átélni bizonyos helyzeteket, amelyektől például korábban zavarba jöttünk, vagy nem értettünk meg. Viszont megkönnyebbülést és zavart is kelthet két ember között, egy idő után pedig az ugratások, valamint az egy-egy ember irányuló poénkodások bántalmazássá válnak, és kellemetlen lesz a másik számára.

Mondhatni, hogy emiatt elővigyázatosságot, és jó helyzeteket kíván az alkalmazása, de hát bizony a viccelődés nem mindig ettől függ, mivel a cukkolások, poénok dinamikusan jönnek sokszor pont egy-egy nyelvbotlásból, vicces helyzetből, amelyeket úgymond más emberek kihasználnak.

Mondhatni, hogy humorra szükség van a mindennapokban, hiszen ez egy alapvető tulajdonsága az embereknek, úgymond ha nevetünk, akkor annak sokszor egy másik ember, vagy egy általa okozott szituáció az alapja. Az ugratások egy másik ember személyisége ellen irányulnak, emiatt gyakran negatívak tudnak lenni, viszont ettől függetlenül van különbség ugratások, és bántalmazás között. Az egyszeri csipkelődések, poénok még nem csapnak át egy negatív megnyilvánulásba, viszont ezek legtöbbször valamilyen vicces szituáció, cselekedet után következnek.

Aszerint is különböznek egymástól a humoros megnyilvánulások, hogy tervezetten vagy spontán módon történnek-e. A spontán változat, mint például a szótévesztések, véletlen megbotlások, vicces szituációk felhasználhatóak konstruktívan. Viszont az előre megtervezett folyamatos sértegetések negatív hatással vannak egy kapcsolatra, egy társaságra és más emberekre is.

Pozitív és negatív hatások

A nevetés hatására nő a vér oxigénszintje és az endorfintermelés is, csökken a stressz, a humor gyakorlásától erősödik a kreativitás és a problémamegoldó képesség. Emellett lehetőséget ad az erős érzelmek konstruktív kifejezésére is, úgymond a vicc sokszor összekovácsol, megerősít embereket, és segít egy-egy helyzeten átlendülni is. Mindez megjelenhet a mindennapokban: viccként, szójátékként, iróniaként, túlzásként, és ugratásként is.

Ezzel szemben ott vannak a negatív hatásai is, mint például a: szarkazmus, szatirikusság, kötekedések, és a különböző kirekesztő viccek. Ezek a negatív hatások ugyanúgy megjelennek a mindennapokban, viszont humorral reagálhatunk celebekre, sztárokra, politikusok kijelentéseire, általános dolgokra. A problémás helyzetek akkor kezdődnek, mikor visszatérő jelleggel folyamatosan bántanak egy-egy embert, ami egy idő után bántalmazóvá válik. Ezt pedig még inkább felerősíti az a tényező, ha mindez társaságban történik több ember előtt.

Humorra szükség van!

Ha gondosan, és elővigyázatosan alkalmazzák, akkor a humornak helye van a mindennapi beszélgetésekben, hogy megkönnyítsen bizonyos emberi változásokat, örömtelibbé teszi a mindennapokat, és összekovácsol embereket, akár egy hierarchikus rendszerben is. Tehát például humort iskolai, vagy munkahelyi környezetben is gyakran alkalmaznak. Viszont a folyamatos ugratások, kötekedések egy idő után negatív érzelmeket váltanak ki az emberekből, feszültséget okoznak, és romboló hatással vannak a mindennapi kapcsolatokra.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.