Menü

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Mióta a középsőfiam pár éve elkapta a Lyme-kórt, azóta sokkal óvatosabb és körültekintőbb vagyok, s valamiért folyton mások figyelmét is fel szeretem hívni erre.

A tavasz idén, mint a természet is mutatja, korábban köszöntött be. Mostanában azonban nem csak az évszakok változását tapasztaljuk, hanem a kullancsokkal is az évnek egyre nagyobb időszakában találkozhatunk, ezek a vérszívók pedig veszélyes betegségeket terjesztenek, ilyen például a Lyme-kór, amelyet, ha nem kezelnek és nem ismernek fel időben, bizony súlyos szövődményekhez vezethet.

Kihangsúlyozandó, hogy nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe.

Az emberek sokszor még a vérszívás előtt viszonylag hamar megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot, s jó hír, hogy állítólag az egy napon belül megtalált és szakszerűen eltávolított kullancs nem okoz valószínűleg még fertőzést, ám több nap vérszívás után viszont a fertőzés esélye egyre nagyobb.

A legfontosabb, kullancs által terjesztett betegségeket védőoltás-sorozattal lehet megelőzni, ez alól kivétel sajnos a Lyme-kór. Ebben az esetben a csípés helyén kialakuló jellegzetes gyűrű alakú kiütéssel jelentkezik a betegség, illetve általános egészségleromlással. Erre a fertőzésre védőoltás nincs, a gyógykezelés antibiotikummal történik.

Csak erdőben élnek a kullancsok?

A kullancsok leggyakoribb élőhelye köztudottan a fás-erdős, árnyékos terület, ahol magas a páratartalom és a levélszőnyeg is eltakarja őket, azonban tévedés azt hinni, hogy a kullancsok csak az erdőkben fordulnak elő, sajnos a városi parkokban is fellelhetőek.

Gyakori kullancslelőhelyek az olyan területek is, mint például az udvarunk, ahol fű van, vagy bokor, bozót. A kis élősködők a kertben is nagyon szeretnek megbújni az összeszedett levelek vagy fűnyesedék alatt, mulcsban vagy a farakás között.

Mit tehetünk a kullancsok ellen?

Legfontosabb a megelőzés!

- viseljünk mindig a karunkat fedő és a zokninkba betűrt ruházatot, lehetőleg világos színűt, ha túrázunk, erdőt járunk.

- használjunk kullancsriasztó spray-t, rengeteg féle van már forgalomban és léteznek matricák is, melyeket táskára, zoknira, ruhára ragasztva órákig távol tartja a vérszívókat.

- ha hazaértünk, mindenképpen nézzük át magunkat és családtagjainkat, hogy ha mégis megtapadt rajtunk egy kullancs, minél hamarabb észrevegyük és távolítsuk el.

- ha a házikedvencünk is velünk jött túrázni, akkor róla se feledkezzünk meg nézzük át otthon.

Ha kullancsot találtunk, azonnal távolítsuk el szakszerű módon, azaz egy kullancskiszedő csipesz segítségével, kerülve mindenféle krémezést, nyomkodást. Ne használjunk égő cigarettát, gyufafejet vagy olyan anyagokat, mint az alkohol vagy a vazelin a kullancs kiszedéséhez. Legyenek körültekintőek!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.