Menü

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

A kókusz olaja a bőrápolásban is nagyon hatékony, mivel antioxidáns hatású, így segít védeni a sejteket a káros szabad gyököktől. Jót tesz a száraz bőrnek, és olyan bőrbetegségek, mint az ekcéma, a psoriasis vagy a dermatitis kezelésében is hatékony lehet. Hajápolásra is használható: érdemes a kókuszolajos pakolást akár egész éjszakára is a tincseinken hagyni. Ha otthon festjük vagy szőkítjük a hajunkat, kenjük be a folyamat előtt egy-két órával kókuszolajjal, mert segít megvédeni a hajszálakat a vegyi anyagok káros hatásaitól.

A daganatos betegségek megelőzésében szerepet játszó antioxidáns hatását fenolos összetevőinek és flavonoidjainak tulajdonítják. Leginkább a mellrák és vastagbélrák kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet. Rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz E-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, cinket és vasat.

Kalciumtartalma révén hozzájárul a csontok szilárdságának biztosításához, az idegek és izmok ingerelhetőségéhez, az izomösszehúzódáshoz, valamint a véralvadásban is szerepet tölt be. A kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin is megtalálható a kókuszban, így gyermekek, kismamák, csontritkulásban szenvedők számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Kutatások során bebizonyították a kókusz fogyasztásának jótékony hatását az elhízás, diszlipidémia (kóros vérzsír-összetétel), emelkedett LDL szint, inzulinrezisztencia, magas vérnyomás kezelésében. Az Alzheimer betegség kezelése során a kókusz rendszeres fogyasztása pozitív változásokat idézett elő.

A kókusz zsírtartalmának körülbelül a feléért a laurinsav felel. Ez a telített zsírsav megtalálható az anyatejben is. Immunerősítő, antivirális (vírusellenes) és antimikrobiális (gomba és baktérium ellenes) tulajdonságokkal rendelkezik.Többek között a herpesz, influenza, patogenetikus baktáriumok ellen hatásos. Gátolja az egyik legelterjedtebb gyomor-bélrendszeri kórokozó, Helicobacter pylori elszaporodását. A laurinsav antibakteriális hatása a fogszuvasodás és szájban keletkező gyulladást előidéző baktériumokkal szemben érvényesül. Kis mennyiségben tartalmaz gombaölő tulajdonságú kaprilsavat is.

A kókuszban található közepes szénláncú zsírsavakat (MCT zsírok) a szervezet azonnal fel tudja használni energiaként. A többi zsírsavval szemben, lebontásukhoz nem szükséges az epe és a hasnyálmirigy által termelt lipáz. Telített zsírtartalma révén emeli a vér összkoleszterin szintjét, a HDL-t és az LDL-t egyaránt.

Azonban erőteljesebben növeli meg a HDL-szintet („jó koleszterin”) végeredményben az LDL-szint („rossz koleszterin”) csökkenésével számolhatunk, amely a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!