Menü

Kutya a családban

“A kutyáknak igenis van természetes környezetük: az emberi család.” (Csányi Vilmos)

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Egy országos felmérés eredményéből kiderült – olvasom a neten -, hogy Magyarországon a háztartások több mint felében tartanak valamilyen kisállatot. Nálunk jelenleg egy cuki kis dzsungáriai törpehörcsög van, amennyire anyaként tiltakoztam ellenem, annyira megszerettem a kis szőrmókot, akit természetesen – a gyerekek helyett – ma már csak én etetek és gondozok egyedül, erre pedig számítottam is.

S hogy miért gondolom mégis, hogy egy kutya még elférne az amúgy is háromgyerekes nagycsaládunkban?

Mert a gyermekek és kutyák között lévő különleges kapcsolatról számos történetet olvashatunk, s tény, hogy a gyerekek egy háziállat mellett felelősséget tanulnak, hiszen az állatot minden nap gondozni kell, emellett szociális készségeket is elsajátíthatnak, türelmet gyakorolhatnak. Igaz az is, hogy kutyák mellett felnövekvő gyerekek kevesebbet betegszenek meg, ritkábban szenvednek asztmától, allergiától, s erősebb az immunrendszerük, mint azoké, akiknek családjában nincs kutya. Vitathatatlan, hogy négylábú pajtásaiknak köszönhetően a kis gazdik több időt töltenek a szabadban és sokkal többet mozognak, mint a számítógép vagy televízió előtt ülve, ez pedig hosszútávon egészségesebb életmódot feltételez.

S hogy melyik kutyafajta való kisgyermekes családba?

Nos ideális családi kutyának a spániel. Ez a tündéri kutyafajta tökéletes választás kis (és nagy) gyermekes családok számára, hiszen igazán nyugodt, kedves, barátságos természettel rendelkezik és nagyon szereti a társaságot.

A férjem nagyon szereti a Golden Retrievereket, valószínű nem véletlen választják olyan gyakran ezt a kutyafajtát, hiszen messze híres kedves, barátságos természetéről. Kimondottan nyugodt típus, ideális hangoskodó, eleven gyerkőcök mellé.

A kedvencem a Labrador. Akárcsak a Goldenek, úgy a Labradorok is remek családi kutyák! Nagyon megbízható típus, kimondottan türelmes, valamint lelkes, ha játékról van szó.

A kis cuki beagle kutyust senkinek sem kell bemutatni. Imádja a gyerekeket és a játékot, kedves természete van, és nagyon mókás.

Az ír szetter legnagyobb ismérve, hogy rendkívül energikus, és mindene a játék, így inkább kertes házakhoz szokták javasolni őket. Kisgyerekek mellé tökéletes választás.

A dögönyözni való kis mopsz kis mérete miatt lakásban is jól érzi magát, rendkívül nyugodt típus. Nem egy nagyon aktív fajta, ezért számára klassz program, ha a gyerekekkel nézheti a tévét, vagy csak szimplán aludhat.

Családi kutyának tartják az újfundlandi típust is, hatalmas mérete ellenére igazi kis szeretetgombóc. Ha nagy kertünk van, érdemes ezt a kutyust választani. A négylábú híres arról, hogy afféle „bébiszitter kutya „, hiszen mindig vigyáz a legkisebbekre.

Cikkem végére kedvem lenne mindet örökbe fogadni otthonra, s ha úgy döntünk magunkhoz veszünk egy kutyust, akkor az első gondolatom biztosan az lesz, hogy tuti én fogom gondozni őt is és már második nap megbánom, de az igazság az, hogy belül tudom, valójában soha, egyetlen percre sem bánnám meg.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.