Menü

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

Az aloe sok házikertészt meghódított a szívósságával és azzal, hogy jól tűri a ritka öntözést. Ahhoz, hogy jól növekedjen, ültesd az aloét terrakotta cserépbe, jó vízelvezető képességű földdel.

A legjobb, ha egyenlő arányban kevered össze a homokot és a virágföldet, vagy speciális pozsgásoknak való keveréket használsz.

A terrakotta cserép gyorsabban szárad, mint a műanyag vagy mázas edények.

Ültesd át az aloét, ha a növény a súlya miatt felborul, de egyébként nem szükséges neki túl nagy cserép; szűk helyen is jól érzi magát.

Ha egész évben meleg éghajlaton élsz, akkor az aloét a szabadban is nevelheted. A fagyos hőmérséklet elpusztítja a leveleket, de igazán a fagyott talaj miatt kell aggódnod, mivel az elpusztítja a gyökereket, és nem fognak új hajtások nőni.

A hely kiválasztásakor keress egy jó vízelvezetésű ágyást. Az aszályos időszakok kivételével nem kell öntözni az aloét. Ha hónapok óta nem esett az eső, áztasd át alaposan, majd hagyd, hogy a talaj ismét kiszáradjon.

Bónuszként az aloe időről időre magas szárú, apró, harang alakú virágokat fog hozni. Ha a virágok elhalványulnak, a szárat a tövénél levághatod.

Ha szívesen ajándékoznál aloé növényeket barátaidnak, megpróbálhatsz saját növényeket szaporítani néhány levél levágásával. A levélcsúcstól körülbelül 6 centire vágd le, majd a levágott végeket tedd le egy virágföldet tartalmazó cserépbe. Bár nem mindegyik növény fog meggyökeresedni, néhányan közülük apró új leveleket növesztenek a tövüknél. Várd meg, amíg ez az új növényke néhány centimétert nő, mielőtt újra átültetnéd.

Aloe fényigénye

Az aloe vera a világos, napos helyeket kedveli, de a tűző naptól kíméljük, a levelei könnyen elszíneződhetnek. Nyáron kihelyezhetjük erkélyünkre, kertünkbe, ahol nem éri közvetlen napfény órákon keresztül.

Aloe vera növény hőigénye

Nyáron kedveli a szobahőmérsékletet, a meleget is, de ne tegyük ki a nyári 35-40 fokos melegnek. Télen viszont biztosítanunk kell számára a hűvösebb kb. 5 fokos hőmérsékletet, így érdemes ekkor előtérbe, folyosóra helyezni, ahol nincsen radiátor.

Dél-Amerika sivatagos részéről származik, így vízigénye alacsony, elméletileg fél évet is kibírna víz nélkül. Nem szabad túllocsolni, hiszen a gyökerei elrothadhatnak. Az aloe vera öntözése akkor a legmegfelelőbb, ha a földje teljesen kiszáradt. Ez kb. nyáron 2-3 hetente egy locsolást jelent, télen pedig havi egyszer is elég.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.