Menü

Milyen színű ronggyal, mit töröljünk?

Elgondolkodtunk már azon, hogy amikor törlőrongyot, vagy törlőkendőt vásárolunk a takarításhoz, akkor, az általában négy szettes készlet, miért nem egyforma színű? Miért pompázik különféle színekben? Ez nem véletlen, és nem is azért, hogy a hölgyek nagyobb kedvvel vásárolják. Ennek ugyanis, higiéniai oka van. Az otthoni takarítás során figyelünk arra, hogy minden helységet, és a különböző felületeket más-más eszközzel tisztítsunk? Számon tartjuk-e, hogy melyik eszközt mikor cseréltük le, elég tiszta-e, illetve, hogy melyiket hol használjuk?

Pedig nagyban javít a tisztaságon, és egészségünkön, ha szervezetten, színkódok alapján tisztítjuk a lakásunkat. A profi takarítócégek, nem véletlenül, használnak legalább három vödröt, moppal, és többszínű törlőkendőt. Merthogy, a különféle területeket és felületeket meg kell különböztetni takarítás szempontjából. A takarítónak más kendőt kell használnia a konyha, WC és az íróasztal letakarítása során, és ugyanez igaz a felmosókra és a vödrökre is. Hiszen senki sem szeretné, ha a mellékhelységben használt vödörrel és felmosóval törölnék fel a konyha padlóját. Van olyan intézmény, ahol magát a tisztítószeres flakonokat is megkülönböztetik helységenként.

A színkódos módszer lényege, hogy takarítás során a lakás minden felületéhez és szennyeződéseihez bizonyos színű takarítási eszközöket rendelünk az alapján, hogy az adott felület mennyire van elkoszolódva és milyen jellegű szennyeződésekkel kell szembenéznünk. Ha mindig ugyanazt a színű vödröt, felmosót, kendőt és szivacsot használjuk az adott helyiségben, megakadályozzuk, hogy a baktériumok egyik felületről a másikra vándoroljanak és fertőzést okozzanak. De nem csak a saját dolgunkat könnyítjük meg ezzel, hanem akár a gyerekeknek is játékosan, és számukra érdekesebben mutathatjuk meg a takarítás fortélyait. A színek nem csak a helységeket, hanem a szennyezettség mértékét is jelölik.

Emellett, gyorsabban is haladhatunk a munkával, mivel nem kell gondolkodni, szagolgatni a különböző rongyfecniket, hogy na vajon ezt milyen szerrel és hol használhattuk előtte. Nem kell külön tárolnunk őket, hogy össze ne keveredjenek, és nem kell folyamatosan magyaráznunk sem a családtagoknak, hogy melyik eszközt hol használhatják. A színek magukért beszélnek.

A szabályok nincsenek kőbe vésve, mi magunk alakíthatjuk, ki, hogy melyik szín mit jelöljön. Egy kis segítséget azért adunk. Nézzük meg, melyik a legelterjedtebb színpárosítás, azok számára akik tanácstalanok-e téren. A piros színű takarító eszközöket, a magas szennyezettség, nagyon koszos, nagyobb fertőzési kockázatot rejtő felülteket tisztítására használhatjuk. Például a WC-csésze, piszoárok, mellékhelységek.

A sárga színt, kinevezhetjük az általános, zsírmentes felületek tisztítására. Például fürdőszobai mosdókagyló, kád, csapok, szaniterek törlésére. A kék kendőket, szivacsokat az általános törlési folyamatokra használhatjuk. Asztalok, bútorok letörlésére, portörlésre vagy tükrök, ablakok, üveg felületek tisztítására. Ezt akár kettőbe is vehetjük, és egy ötödik színt is behozhatunk. A zöld lehet a konyhai felületek tisztántartásáért felelős. Például konyhapult, mosogató.

Ha azt látjuk a különböző intézményekben, hogy színek szerint takarítanak, akkor ott biztos, hogy kellően odafigyelnek a tisztaságra és higiéniára. Az azért megemlítendő, hogy a baktériumok, és fertőzések elkerülésében az is szerepet játszik, ha odafigyelünk a gyakori eszközcserére.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.