Menü

Edzeni éhgyomorra? Pro és kontra

Ha azt szeretném, hogy reggelig vitatkozzunk, akkor remek téma lenne ehhez a mai, ám inkább vita helyett a pro és kontra érveket szeretném górcső alá venni, amiből mindenki levonhatja a számára legigazabb verziót. Jó reggel éhgyomorra edzeni vagy hatásosabb étkezés után tápanyagokkal feltöltve?

Edzés éhgyomorra – nyilván erre is és az ellenkezőjére is lehet érveket felsorakoztatni, "tudományosan" alátámasztott eredményeket felmutatni, „kinek mi vált be” véleményekkel vitatkozni, de ez sokszor indulatokat vált ki, pedig ez egy érdekes téma, amiben mindkét oldal helytálló érvekkel tud vitázni.

Nézzük hát tárgyilagosan a dolgokat!

Alapszabály, hogy minden kutatásra kis kereséssel lehet találni egy olyan ellenpéldát, ami pont Mi a helyzet az éhgyomorra történő edzéssel?

Az éhgyomorra történő edzésnek is vannak előnyei, ugyanis egy kutatás szerint az éhgyomri sport elősegíti a zsírvesztést, és javítja az inzulinérzékenységet is.

Ha valaki bírja az éhgyomorra történő edzést, akkor érdemes tenni egy próbát vele.

Mikor javasolt inkább tápanyaggal feltöltve, étkezés után edzeni menni?

Például akkor, ha a tömegnövelés és/vagy a teljesítmény maximalizálása a cél, akkor lehet, hogy jobban jár az, aki eszik valamit edzés előtt (természetesen minőségi és tápanyagdús ételeket értünk ezalatt)

Vannak olyanok, akik kifejezetten rosszul reagálnak az éhgyomri edzésre, üres gyomorral ők rosszul érzik magukat, esetleg úgy érzik elájulnak, nincs erejük, energiájuk, ezt az alacsony vércukorszint okozhatja, mások gond nélkül bírják, nem vagyunk egyformák.

Van egy harmadik csoport is, akik azt vallják, étkezni sport előtt nem, de egy kis BCAA-t, vagy izotóniás italt elkortyolnak edzés előtt.

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy az illető mit és mennyit, illetve mikor evett előző este vacsorára.

Este nyilván lefekvés előtt, ha valami fehérjeforrást és némi szénhidrátot még eszünk és úgy térünk aludni, akkor a szervezetnek van mihez nyúlnia, hiszen az izmokban még ottvan a glikogén, amit a szervezet akkor használ fel, amikor gyors energiára van szüksége.

Lényegében egyáltalán nincsen baj azzal, ha éhgyomorra edzünk reggel, ha ezt bírjuk és nem esik le a vércukorszintünk tőle, akkor kipróbálhatjuk. Attól nem kell félni, hogy izmot veszítünk, mert ezzel nem fogunk, pláne, ha legurítunk előtte egy kis BCAA-t.

A baj mindig akkor van, ha mások véleményére adunk és nem a saját szervezetünk jelzéseire hallgatunk. Nincs két egyforma ember, mindenkinek más válik be, ezt ne feledjük!

Amire a másik esküszik, az nekünk talán nem olyan jó. Próbáljuk ki mindkét eshetőséget és vonjuk le a következtetéseket magunknak.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.