Menü

Hátborzongató tünetekkel jár a komoly fogyasztóknál az alkoholmegvonás

A szorongástól kezdve az izzadáson át a rohamokig számtalan különféle tünetet okozhat az alkoholmegvonás, amely a tévhitekkel ellentétben jóval több, mint egy egyszerű másnaposság.

Az első szimptómák a másnapossággal járó panaszokra hasonlítanak. Enyhének számítanak, de kiemelendő, hogy idővel súlyosbodhatnak. Az enyhe tünetek jellemzően 24-48 óra alatt megszűnnek; ha ez alatt az idő alatt nem leszünk rosszabbul, akkor túl vagyunk a nehezén. Azzal kapcsolatban, hogy mit érezhetünk ilyenkor, dr. Kathryn McHugh pszichológus azt mondja: egyebek mellett szorongást, izgatottságot, nyugtalanságot. A szakember arról is beszélt, hogy az alkoholmegvonás okozta szorongás nagyon megnehezíti az érintettek számára a leszokást, hiszen ivásra ösztönzi őket.

Az egyelőre még a szakemberek számára sem teljesen világos, hogy az enyhe tünetek kinél válhatnak mérsékelt, esetleg súlyos panaszokká. Kutatások szerint ugyanakkor számíthat egyebek mellett az elfogyasztott alkohol típusa, mennyisége, és az is, hogy mennyi ideig tartott az ivás.

A komolyabb panaszok közé tartoznak a rohamok és a hallucinációk. A rohamok az ivás csökkentését vagy abbahagyását követően 6-48, míg a hallucinációk 12-48 órán belül jelentkezhetnek. A rohamot kapók körülbelül 3 százalékánál fordulhat elő úgynevezett status epilecticus: ez a Johns Hopkins Medicine leírása alapján azt jelenti, hogy a roham több mint öt percig tart, vagy öt percen belül egynél több roham tapasztalható, és az érintett az epizódok között nem nyeri vissza az eszméletét. Orvosi vészhelyzetnek számít, mert maradandó agykárosodáshoz vezethet.

Az alkoholmegvonás során rohamot kapók mintegy felénél delirium tremens lép fel, amely ugyancsak orvosi vészhelyzet, és később, 48-96 órával az alkoholfogyasztás csökkentését követően is megjelenhet.

A delirium tremensig fajuló alkoholmegvonás egyébként intenzív hallucinációkat, valamint súlyos zavartságot, dezorientáltságot és nyugtalanságot okoz, emellett olyan fizikai tünetek jellemzik, mint a magas vérnyomás, a gyors pulzus, a láz és az izzadás. Ha nem kezelik, akár halálos is. A súlyos tünetek megszűnése még kezeléssel is hosszú időt, akár egy hetet is igénybe vehet.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.