Menü

Kik azok a digitális nomádok?

A koronavírus-járvány után egyre többen végeznek távmunkát, dolgoznak otthon, tanulnak online. Ennek az életmódnak az előnye, hogy gyakorlatilag bárhonnan végezhető, akár külföldről is, így rengeteg utazással járhat, hiszen a digitális nomádok kihasználják mobil életüket, s egyre többen keresik a viszonylag olcsó, egzotikus helyeket, ahonnan dolgozni és pihenni is egyaránt tudnak.

A digitális nomád, mint életforma már a 2000-es évek elején megjelent, de a számuk a Covid–19-járvány idején kezdett igazán megnövekedni, amikor sok munkahely bezárta a kapuit.

Kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül dolgozik, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design és hasonlók, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak lehetőségük van arra, hogy bárhonnan, akár másik országból is végezhessék feladataikat. A digitális nomádoknak saját portáljuk van, ahová egymás után töltik fel a tapasztalataikat. Az online dolgozók többségének a pandémia alatt fellazultak munkavégzéssel kapcsolatos előírásaik, így lehetővé vált számukra, hogy a nagyvilágon bárhonnan elvégezzék a munkájukat.

A tipikus nomád ember, épp ebből a szabadságából kifolyólag ritkán marad egy helyen hosszú ideig: egy év alatt 12-13 országot is meglátogathat, s különösen kedveltek az egzotikus országok, tengerpartok.

A nomádok sok pénzt költenek ezeken a helyeken, sok város pedig tárt karokkal fogadja őket, hiszen fellendítik a turizmust, vendéglátást, s az említett helyek igyekeznek is alkalmazkodni a digitális nomádok életmódjához, elegáns éttermekkel, az ingyenes töltőcsatlakozókkal, megfizethető kávéval és a megvásárolható wifivel várják őket.

Nehéz meghatározni, hogy jelenleg hány munkavállaló minősül digitális nomádnak, valódi számukat csak találgatni lehet.

Melyek a kedvelt előfordulási helyeik?

A digitális nomádok legjobb hat városa Buenos Aires, Bangkok, Mexikóváros, Canggu (Bali), Medellin (Kolumbia), Lisszabon.

Arról nem igazán találni adatot, hogy hányan tartózkodhatnak Magyarországon, de bizonyosan kedvenc célállomás vagyunk, hiszen a 2022. szeptemberi országlistán hazánk felkerült a digitális nomádok top 10-es rangsorára.

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban nálunk csak a pandémia idején kezdtek el élni a munkahelyek az online munkavégzés lehetőségével. Ma már sokan tevékenykednek „home office” módban, így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomád életmód.

Előny vagy hátrány így élni, dolgozni?

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy nincsenek egy fix helyhez kötve, saját maguknak tudják beosztani az idejüket.

Hátrány is lehet azonban, hogy fellazult a napirendjük, nincs fix munkarendjük, időbeosztásuk, ezáltal egybefolyik a munka és a magánélet és kissé magányos életforma, hiszen nem találkozik személyesen a kollegáival.

Akár előnyös, akár hátrányos ez az életmód, a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformájává válhat, meg kell tanulnunk megfelelően kezeli és előnyt kovácsolni belőle.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.