Menü

Ments életet! avagy HŐSképzés

Minap olvastam a hírekben, hogy egy 17 éves diáklány Tatabányán életet mentett, az Országos Mentőszolgálat joggal nevezte hősnek a fiatal hölgyet, aki egy percre sem vesztette el a lélekjelenlétét.

„A 17 éves diáklány éppen hazafelé tartott az iskolából, amikor a vonatállomáson meglátta, ahogy egy vonatra várakozó idős férfi hirtelen összeesik. Azonnal a segítségére sietett, megpróbálta felébreszteni a beteget, aki nem reagált. Ezután megvizsgálta a légzését is, miközben más diákok értesítették a mentőket - olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook-posztjában.”

A fiatal diáklány azonnal megkezdte az újraélesztést a mentésirányító instrukciói alapján. A tatabányai mentősök perceken belül kiértek, és emelt szinten folytatták az életmentést. Az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően sikeres volt az újraélesztés, a férfit kórházba szállították.

Amikor elolvastam a diáklánnyal készült beszélgetést, arra gondoltam, hogy milyen kevés sokszor, amin múlik egy élet, mindössze pár perc lélekjelenlétre van szükség és bátorságra, azonnal cselekedni.

Ha ilyen történik körülöttünk, akkor merni kell közbe lépni.

„Ha megment egy életet, többet is megment!” - üzente mindenkinek a hős diáklány.

Mit kell tennem, hogyan kell elvégezni az újraélesztést?

Az Országos Mentőszolgálat közreműködésével az újraélesztés lépéseit minden hónap első hétfőjén bármelyik megyeszékhelyi mentőállomás Hősképzőjén el lehet sajátítani.

A „HŐSképzés” ingyenes tanfolyamokat jelent országszerte, ugyanis a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat jóvoltából ingyenes képzéseken vehet részt, aki szeretné megtanulni vagy átismételni a legfontosabb elsősegélynyújtási ismereteket.

Az Országos Mentőszolgálat 2018 elején indította el az egész országra kiterjedő „Hősképzés” nevű programját. Az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztési oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain. „A Hősképző tanfolyamra minden hónap első hétfőjén (kivéve ünnepnapokon) 15 órától 17 óráig várják az érdeklődőket, előzetes regisztráció nélkül. A Hősképzésben részt vevő megyeszékhelyi mentőállomások listája ide kattintva érhető el.”

Részletek a https://www.mentok.hu/tevekenysegek/oktatas/ weboldalon!

Magyarországon sajnos évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Mi az a Szív City?

2017. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Napján különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki kedvet, késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is. A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek és a más tanfolyamokon korábban kiképzett laikusok számára is jó lehetőség az OMSZ „Hősképző” rendszere.

A Hősképzésben résztvevő megyeszékhelyi mentőállomások listáját az alábbi link tartalmazza:

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1uxewL6Syv11djMP71GbWj7-pYV7WHuGJ

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.