Menü

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

1. Állandó fáradékonyság

Ugyan az állandó fáradékonyság hátterében a mikrotápanyagok hiánya is állhat, de sokszor csak arról van szó, hogy nem megfelelően állítod össze napirended, és életmódbeli változtatásokra van szükséged. Ha egyáltalán nem figyelsz a testmozgásra, akkor itt az ideje, hogy beiktasd azt a mindennapokba. Elég csak 20-30 perc ahhoz, hogy szervezeted oxigénnel telítődjön, és ez által új energiákra lelhess. Arra mindenképpen figyelj, hogy a választott mozgásforma megfeleljen testsúlyodnak és általános egészségi állapotodnak.

2. Rossz állóképesség

Nehezen megy a lépcsőzés? Nem bírod tartani a tempót barátaiddal kirándulások alkalmával? Azonnal megizzadsz a legkisebb aktivitástól is? A rossz állóképesség sajnos együtt jár a mozgásszegény életmóddal. Ez utóbbi a mai kor emberére általában jellemző, hiszen gyakran a nap nagy részét a számítógép előtt töltjük. A választás azonban a Te kezedben van! Minden nap új esélyt jelent arra, hogy javíts állóképességeden. Néha az autó helyett sétálj, a liftezést pedig lépcsőzéssel válthatod ki. A lustaság rossz tanácsadó. Értékeld egészséged, és a lehetőséget arra, hogy aktív életet élhess! Sokaknak nem adatik ez meg. Légy inkább hálás azért, hogy mozoghatsz.

3. Egyre szaporodó súlyfelesleg

Ez biztos jele annak, hogy valamit nagyon rosszul csinálsz. A normál testsúly tartása egészen egyszerű dolog, hiszen csak a kalória bevitelére, valamint annak felhasználására kell figyelned. Ha azonban elkezdenek felkúszni a kilók, akkor érdemes időben észbe kapni. Amennyiben már 20-30 kiló plusszal rendelkezel, akkor is van visszaút, bár kétségkívül nehezebb lesz, mintha már a hízás első jeleinél reagáltál volna. Fontos azonban tudnod, hogy a mozgáson túl étrended átalakítására is szükséged lesz, ha fogyni szeretnél. A szakemberek szerint 70 százalékban múlik a dolog az étkezésen, és csak 30 százalék a testmozgás. Ez utóbbi azonban nem elhanyagolható, hiszen egészséged és jó közérzeted múlhat rajta.

4. Depressziós panaszok

A testmozgás hangulatjavító hatással rendelkezik. Ha folyamatosan szorongsz, nehezen küzdesz meg érzéseiddel és a Téged ért hatásokkal, akkor hasznos lehet szabadidős tevékenységként a testmozgást választanod. Mielőtt azonban elkezdenéd a végeláthatatlan köröket róni a focipálya körül, megfontolást érdemel, hogy milyen mozgás áll közel hozzád. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a mozgásra is úgy gondolnak, mint egyfajta teljesítménykényszerre, holott éppen az ellenkező célt szolgálná az. Az úszással biztosan nem lőhetsz mellé, de akár egy hosszas séta, túrázás is jó választás lehet a természetben. Kezdd kicsiben, és egy idő után növekszik majd mozgásigényed.

5. Állandó ülőmunka

Sokakat érintő probléma, melyen megélhetési okokból nehéz változtatni. Amit tehetsz, az szabadidőd tudatos és hatékony eltöltése. Természetesen a pihenésnek is megvan a maga helye, az én-idő keretein belül arra szintén érdemes időt fordítani. Kedvenc sorozatod aktuális epizódja viszont csak akkor jelent majd lelkiismeret-furdalás nélküli élményt, ha előtte odafigyeltél az egészségedet szolgáló testmozgásra is. Ne feledkezz meg arról, hogy legalább félóránként állj fel, mozogj kicsit, igyál egy pohár vizet, ezzel megtörve a folyamatos azonos testtartást.

6. Hátfájás

Az ülő munkavégzés tipikus hátulütője a hát-és derékfájás. Ugyan az ergonomikusan kialakított íróasztal és szék nagy segítséget jelenthetnek, de az ülés az mégiscsak ülés. Hasznos lehet, ha derekadat megtámasztod egy párnával vagy pléddel, így a helyes testtartásra kényszeríted majd magad.

A vállfájdalmak nem csak feszültségre utalhatnak, hanem a helytelen tartásra, a görnyedésre és a sokakat érintő gerincferdülésre szintén. A masszázs és a mozgás remek választásnak bizonyulnak azok számára, akik ellensúlyoznák az órákon át tartó ülést.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.