Menü

A magassarkú cipők jótékony és káros hatásai!

A magassarkú viselése nőiesebbé, elegánsabbá és magasabbá tesz bennünket nőket, ezért annyira népszerűek, azonban valljuk be nem kényelmesek hosszútávon és sajnos kínzó hát és lábfájásokat is okozhat. Nézzük a magassarkú előnyeit és hátrányait.

A magassarkú cipők viselése „örökzöld” stílus és soha nem megy ki a divatból. Azért kedveltek, mert magasabb, elegánsabb megjelenést kölcsönöz viselőjének, ami pedig hasznos az alacsonyabb hölgyeknek. Azért is előnyös némelyeknek, mert karcsúbbnak láttat, vonzóbbnak. Aki viseli, úgy érzi nagyobb önbizalmat ad, stílusos megjelenést, szexisebb járást.

Kijelenthetjük tehát, hogy a magassarkú cipők hozzájárulnak a megfelelő és vonzóbb testtartáshoz, ami önbizalmat ad a nőknek. Egy magas sarkú cipőben a női lábak formásabbak, hosszabbnak tűnnek, s bármilyen öltözéket remekül kiegészítenek, akár egy kosztümöt, akár egy farmert. S ennyi előny után akkor most nézzük is az érem másik oldalát, a hátrányokat!

Lábfájdalmat okoz.

A legtöbb nő, - ha nem is vallja be - egy magassarkúban eltöltött nap után szinte megkönnyebbülten dobja le otthon a körömcipőt, hiszen többórás viselés után már fáj a lába, ez pedig a következő magyarázattal megérthető: amikor magassarkút viselünk a test teljes nyomása a lábfejekre koncentrálódik. Ha ez hosszabb ideig történik, akkor láb illetve még csípő fájdalmakat is okozhat.

Járási nehézségek is láthatók némely viselőjénél, van, aki könnyen elveszíti az egyensúlyt ezekben a cipőkben, másoknak az első perctől már igen kényelmetlenek.

Akiknek hátfájást okoz a magas sarok, az amiatt érzi ezt, mert a magassarkú viselése során nyomás nehezedik a hát alsó részére és ez a nyomás okozhat kellemetlen fájdalmat a hátnak ezen részén.

Szinte mindennapos a bőrkeményedés is a magassarkú cipők viselésétől, ezt elkerülhetjük, ha rendszeresen masszírozzuk talpunkat lábápoló krémekkel, olajokkal.

Ami igazán veszélyes egy ilyen cipő viselésénél az a bokarándulás, kibicsaklás, ennek oka a fent említett egyensúlyprobléma. Járáskor a súly először a sarokra kerül, majd ahogy a talp gördül előre, a talppárna, végül a lábujjak érintkeznek a talajjal, a terhelés tehát hátulról előre halad, ha azonban túlságosan magas sarka van a cipőnek, az egyensúly megváltozik.

Mindegyik körömcipő egészségtelen hosszútávon?

Azt gondolom, hogy nem, hiszen sokat számít, hogy mekkora sarokmagasságú cipőről is van szó. A magasabb sarkú cipő viselése során a testsúly nagy része a láb elülső részét terheli. Ennek a súlyeltolódásnak a következménye, hogy harántboltozatra túlterhelődik, a talpizmok, szalagok gyengülnek, megnyúlnak. Mindennek következtében, bokasüllyedés, kalapácsujj, bütyök alakulhat ki. A túlságosan lapos talpú cipők (például balerinacipők) a másik véglet, így ugyancsak nem szerencsés a viseletük - ortopédiai szempontból. Ezekben a lábbelikben ugyanis az Achilles-ín túlfeszül, a kalapácsujj kialakulása ugyancsak előfordulhat. Az ortopédiai szempontból egészséges cipőnek nagyon minőséginek és kényelmesnek kell lennie, nem az aktuális „eszement” utolsó divatot követi és nem olcsó,

Ami pedig a sarokméretet illeti, a szakemberek szerint az 1-2 cm-es sarok számít ortopédiai szempontból ideálisnak - tehát sem az ennél magasabb, sem az ennél alacsonyabb talpúakat nem ajánlják. A magas sarkú cipő orvosi értelemben vett felső határa pedig 5 cm-nél van, tehát ennél magasabb sarkú cipőt nem ajánlott rendszeresen viselni, ha nem szeretnénk a fent említett hát-és lábproblémákkal, fájdalmakkal szembesülni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.