Menü

2024-ben ismét szökőév következik

Mit nevezünk szökőévnek és miért idén van? A szökőév olyan év, amelyben egy extra napot adunk a naptárhoz, hogy összhangba hozzuk a csillagászati és naptári évet. A szökőév a Gergely-naptár csillagászati és a civil időszámítás összehangolása miatt van.

Mi a szökőév és mi a szökőnap?

A 2024-es év szökőév, ami azt jelenti, hogy ebben az évben egy nappal többet mutat a naptár, ugyanis némi eltérést mutat a csillagászati és a naptári év, ennek korrigálására minden negyedik évben beiktatnak egy plusz napot.

A szökőév eredetét tekintve egészen 1582-ig nyúlik vissza, ekkor vezették be a Gergely-naptárat és ismerték fel, hogy a Julián-naptár szerinti időszámítás mintegy tíznapos késésben van a civil naptár és a csillagászati időszámítás között, emiatt XIII. Gergely pápa naptárreformot hajtott végre. Ezzel sikerült összehangolni a csillagászati időszámítást és a civil naptár közötti különbségeket.

Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt: 1587. október 21., szombat után november 1-je, vasárnap következett, így Magyarország szinkronba került a többi európai országgal. A Gergely-naptár meghatározott években egy plusz napot ad a február hónaphoz, ez pedig idén 2024-ben történik meg, a február hónap 29 napos lesz.

Miért 2024-ben van szökőév?

Minden olyan évszám, amely néggyel osztható, de nem osztható százzal, szökőévnek minősül. Kivève ha az èvszàm oszthatò 400-zal. 2020, 2016, 2012 mind szökőév volt és értelemszerűen ilyen lesz a 2024-es év is.

Mi a szökőnap és melyik nap lesz ez 2024-ben?

A szökőnap mindig február 24-e. Julius Caesar óta minden február 23-át megdupláznak, így alakul ki a február 24-e. Tehát nem február 29-e a szökőnap, ahogy sokan tévesen gondolják. A szökőnap az a nap, amit minden szökőévben beiktatnak annak érdekében, hogy kiegyensúlyozzák a csillagászati és naptári év közötti eltérést.

Február 24 pedig 2024-ben szombatra esik, így ezt a napot duplázzák meg a naptárban.

Többet dolgozunk emiatt?

Nos a munkavállalóknak talán rossz hír, hogy 2024 februárja egy nappal hosszabb lesz, tehát egy nappal hosszabb időszak után kapják majd a fizetésüket. Azoknak a munkavállalóknak, akik szombaton dolgoznak, ez egy munkanappal többet jelent.

Milyen hosszú hétvégékre, szombati munkanapokra számíthatunk idén?

Idén érdekesség, hogy hatnapos karácsony lesz 2024-es munkarendünkben.

2024-ben három olyan ünnepnap is lesz, amely keddre vagy csütörtökre esik. Ebben az esetben a megelőző vagy épp a követő munkanap szabadnap lesz, amit egy másik alkalommal dolgozunk majd le.

Augusztus 3-án, szombaton dolgozni kell, akkor augusztus 19-ét, az államalapításunk ünnepnapja előtti hétfőt dolgozzuk le, illetve december 7-én, szombaton dolgozzuk le december 24-ét, szenteste ugyanis keddre esik és december 17-én, szombaton szintén dolgozunk, akkor a karácsony utáni első munkanap, vagyis december 27-e, péntek helyett.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?