Menü

Önvédelmi stratégia egy empata számára

Ismersz energiavámpírokat? Nem kevesebb mint az emberek 20 százaléka (nők és férfiak egyaránt) rendelkezik vámpír jellemvonásokkal vagy kifejlett B csoportú személyiségzavarral.

Ez ötből egy ember! Ráadásul mindegyikőjük hat öt másik emberre. Szóval, ha közel 60 millió ember van egy energiavámpír közvetlen vagy közvetett hatása alatt, akkor valószínű, hogy te is kapcsolatban állsz eggyel, vagy ismersz valakit, aki kapcsolatban van egy vámpírral, főleg ha empata, vagy nagyon érzékeny személy vagy.

Az energiavámpír az életedben lehet valamelyik szülőd, egy kolléga vagy valaki, akit a barátodnak tartasz. Mindazonáltal, amíg nem érzed magad fenyegetve általuk, addig nem biztos, hogy észreveszed, hogy egy energiavámpírral van dolgod, hiszen bűbájosak tudnak lenni, amikor a szeretetükkel bombáznak. Aztán fordul a kocka.

Rövidesen sértésekkel fognak hátba támadni, megszégyenítenek – a társadalmi helyzeted, a tested, a korod, a kereseted, a hangvételed vagy a származásod miatt – de akár bántalmazhatnak is. A vámpírok szeszélyesek és távolságtartók is lehetnek, szóval nagyon óvatosnak kell lenned velük, és így még többet használsz fel a saját energiádból, miközben őket dicséred és csodálod, csak hogy megőrizd a békét. Ez rossz hatással lehet az önbecsülésedre, egészen addig, amíg már elhiszed, hogy valami alapvető probléma van veled.

Mindez persze, a folyamatos stresszel és alacsony önbecsüléssel való együttélés, amit a vámpír okozott, krónikus gyulladásokhoz vezethet sejtszinten is, a tested folyamatosan magas kortizolszintjének köszönhetően. Ez pedig arra ösztönöz, hogy más viselkedésformákat is felvegyél, például a rossz étkezést, vagy akár alkohol és drog fogyasztását, amelyek tovább növelik a sejtek gyulladását, és betegségekhez vezethetnek. Valójában számos empata mindaddig nem veszi észre, hogy egy vámpír kiszívja belőle az energiát, amíg fizikailag beteg nem lesz.

A jó hír az, hogy a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek és a társadalom úgy általában kezd felzárkózni az energiavámpírok működésével kapcsolatban. Vannak azonosítható jellemvonások és gyakori manipulációs taktikák, amelyek „lebuktatják” az energiavámpírokat. Ha látod ezeket a sajátosságokat, megtanulhatod megvédeni magadat.

1. Vedd észre a létezésüket

A legtöbb ember, aki kapcsolatban áll energiavámpírokkal, empata. Mi, empaták úgy gondoljuk, hogy mindenki jó, és gyakran túl sokáig maradunk egy mérgező kapcsolatban, miközben mentségeket keresünk az energiavámpírok viselkedésére. Nem akarjuk bevallani magunknak, hogy ők csak magukkal vannak elfoglalva, és hiányzik belőlük az empátia, ezért nem érdeklik őket mások. Jaj! Ha észreveszed, hogy nem minden ember jó, az segíteni fog abban, hogy megvédd magad.

2. Legyen egy megérzésnaplód

Az empaták rendkívül intuitívak. Viszont az energiavámpírral töltött hosszú évek után elveszítheted azt a képességedet, hogy higgy a megérzéseidnek. Az egyik módja annak, hogy újra megbízz bennük, ha naplót vezetsz róluk. Figyelj arra, hogy mit súgnak az ösztöneid egy személlyel kapcsolatban. Például: hajlamos az illető veszélyesen viselkedni vagy önmagában kárt okozni? Hazudik, félrelép, vagy újra és újra jogi problémákba keveredik? Akkor kövesd nyomon, hogyan alakulnak ezek a helyzetek. Még ha a vámpír lenyűgöző és bájos is, ne próbáld a megérzéseid ellenkezőjét bizonygatni magadnak. Kísérd figyelemmel, hogyan bánik a többi emberrel, akivel szembekerül: a helyi étterem pincérnőjével vagy egy kezdő alkalmazottal.

3. Keress egy barátot, aki ellenőrzi, mi a valóság

Legyen egy tisztán gondolkodó, megbízható ismerősöd, aki rendelkezik „vámpírradarral”, és akire számíthatsz, ha bizonytalannak érzed magad. Ez legtöbbször egy jóbarát, aki ismer téged, és nem lett megtévesztve a vámpírod által. Hívd fel ezt a személyt, ha bizonytalan vagy egy helyzettel kapcsolatban.

4. Magadat helyezd előre

Az energiavámpírok az irányításért küzdenek. Mérgesek, manipulatívak és gyakran passzív-agresszívak is lehetnek. Emellett nagyon jók a szétszakításban, valamint abban, hogy két embert egymás ellen fordítsanak. Amikor találkozol ezekkel a tulajdonságokkal, tegyél egy lépést hátra (vagy ki a szobából vagy az épületből), és emlékezz rá, hogy egy olyan boldog életre vagy hivatott, ahol a te szükségleteid és érzéseid is számítanak. Ezután esküdj hűséget magadnak. Ezt mondhatod: „Hűséget esküszöm magamnak és a lelkemnek. Becsülöm a jóságom, az adottságaim és a tehetségem. Esküszöm, hogy hűséges maradok magamhoz ettől a pillanattól kezdve életem végéig.”

Rendszeresen veregesd meg a vállad

A legtöbb empata túl sok érdemet tud be másoknak, és elhárítja a dicséretet a saját közreműködéséért, amit hajlamos alábecsülni. Ehelyett rendszeresen veregesd meg a vállad azért, aki vagy, és amit jól csinálsz.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.