Menü

Társasjátékok a téli szünetre

Mit játsszunk az ünnepekkor? Mivel kössük le a gyerekeket? Milyen programot válasszunk, ha minőségi együtt töltött időre törekszünk? Máris összegyűjtjük a legkedveltebbeket!

Karácsonykor mindenki együtt van, a családok több időt töltenek együtt, a rokonok megérkeznek, a gyerekek téli szünetüket élvezik, a barátok összejövetelekre csábítanak, hirtelen sok lesz a szabadidős programlehetőség, ekkor jó elővenni a társasjátékokat.

A társasozás az egyik leghasznosabb, legkreatívabb és leginkább fejlesztő hatású szabadidős tevékenység. Az egyik legjobb módszer arra, hogy a család közös programot csináljon.

Miért szeretünk társasozni?

Nos azért olyan népszerű tevékenység, gyerekek, fiatal felnőttek és idősebbek körében, mert közös élményt jelentenek, így sokkal kedveltebbek, mint az egyéni játékok. Lehet klasszikus társas, vagy akár logikai, stratégiai, taktikai vagy éppen ügyességi játék, netán csapatsport, a legjobb bennük azonos: a közös sikerélmény, a közös kudarc, a közös kaland.

Ha már a közelgő ünnepekről beszélünk, a társasjáték alkalmakra is remek ajándék!

Monopoly, Gazdálkodj okosan (vagy ahogy a középső fiam hívja: „a pénzes játék”), Rizikó, Ki nevet a végén? Szinte biztos, hogy ezek közül azért némelyik ismerősen hangzik és élmények jutnak róla eszünkbe.

Talán nem is hinnénk, milyen régmúltra nyúlik vissza a társasozás szokása, pedig már az őseink is társasoztak, ez bizonyított tény. A sakk az első táblajátékok egyike.

Szüleim és baráti társaságuk kedvence a szókirakó „Scrabble”, mely egyébként 1938-ra nyúlik vissza.

Ma már számtalan modern társasjátékhoz juthatunk hozzá, hódítanak a különböző táblajátékok. Ezek azért népszerűek, mert nemcsak szórakoztatnak, hanem elgondolkodtatnak, önismereti eszközök, mert sokat elárul személyiségünkről, hogy milyenek vagyunk, amikor nyerünk, vagy hogy viseljük a vesztés kudarcélményét.

Van, aki simán megsértődik egy-egy vereség kapcsán, mások nem veszik olyan komolyan, egyszerűen csak jól érzik magukat közben. Nem mindenki szereti a társasjátékot, van, aki elzárkózik, hárít, nincs kedve részt venni ezekben, talán gyerekes dolognak tartják.

Ha először veszünk társast, döntsük el mi a hobbink, milyen téma érdekel, nyomozni szeretünk, esetleg hazudni, együttműködni, egymás orra alá borsot törni vagy kutatni, válogassunk! Ezután már csak társaságot kell keresnünk a játékhoz, akikkel össze hangolódva máris elkezdhetjük a mókát.

A jó társasjáték nemcsak kitűnő szórakozás, hanem olyanra tanít, amelynek később is hasznát vesszük az életben, hiszen megtanít csapatban gondolkodni, együtt dolgozni, és ez sokszor a siker titka. A jó versenyszellem, az odafigyelés másokra és végül megismerése önmagunknak.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.