Menü

Gyömbér, gyömbér, gyömbér

Mindenki ismeri a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát. Sokan azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre, de nem csak teaként vagy porítva használhatjuk, hanem készíthetünk magunknak orvosságot is belőle.

A gyömbér olyan régen közismert gyógyító növény, hogy már Kr.e. 3000-ben is feljegyzéseket készítettek róla, mint hatásos fűszer és gyógynövény. Első sorban gyomorbántalmakra alkalmazták, hiszen kiválóan elősegíti az emésztési folyamatokat és elűzi a hányingert, ezért a mai napig az émelygő kismamák kedvelt itala. Férfi afrodiziákumként is ismert, mézzel és tojással keverve állítólag remekül kezelhető az impotencia vele.

Idős korban használják ízületi megbetegedések és reuma kezelésére is, hiszen nagyon jó gyulladáscsökkentő is és azoknak is ajánlatos a fogyasztása, akik magas koleszterinszinttel küzdenek vagy hajlamosak a vérrögképzésre. Tele van A-, C-, E- és B-vitaminnal, magnéziummal, foszforral, vassal, cinkkel és káliummal.

Jelen esetben viszont inkább azt kell megemlítenünk, hogy a meghűlések, torokbetegségek, hangszálat érintő problémák egyik legfőbb ellenszere. Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást. Van két másik módszer, ahogy én szeretem felhasználni, így is remek segítség a betegségek leküzdésében és a gyerkőceim is szívesebben fogyasztják. Íme a receptek:

Gyömbéres házi cukorka

2 dl cukrot, 1 dl vizet, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál mézet, egy fél vagy egész teáskanál gyömbért és egy csipetnyi szegfűszeget egy kisebb lábosban elkezdek folyamatos keverés mellett, közepes lángos összesűríteni. Amikor már olyan igazi aranybarna a szirup, félreteszem hűlni nagyjából negyed órát, néha megkeverem. Előszedek egy tepsit, sütőpapírral kibélelem és egy mokkáskanállal kis cukorkacseppeket cseppentek, majd hagyom teljesen kihűlni. Ezután alaposan megszórom porcukorral, hogy később ne ragadjanak össze. Naponta gyerekeknek 1-2, felnőtteknek 3-4 cukorka fogyasztása ajánlott.

Gyömbérszirup

1 evőkanál porított vagy 25 g frissen reszelt gyömbért, egy csésze cukrot (ha lehet, akkor barnacukrot) és egy deci vizet készítek elő. A vízből és a cukorból szirupot főzök, de ügyelek, hogy nehogy karamellizálódjon a cukor, majd hozzákeverem a gyömbért és jól elkeverem. Naponta egy teáskanállal lehet belőle fogyasztani és hűtőben érdemes tárolni.

A gyömbér egy nagyon hasznos és mindeniki számára könnyen elérhető fűszer- és gyógynövény, a megfázások és torokgyulladások egyik legjobb ellenszere, szirupként és cukorka formájában a gyerekek is szívesebben fogyasztják.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!