Menü

Alopecia areata – foltos hajhullás

Hajunk állapota sokban befolyásolja a kinézetünket, sokan küzdenek töredezéssel, zsírosodással és emellett nagyon sokan hajhullással, melyekre érdemes tünetként is figyelni.

Az alopecia areata magyarul foltos hajhullást jelent, ez az, amikor a hajunk foltokban elkezd teljesen kihullani, vagyis ezekben a foltokban kopaszodni. Ennek hátterében egy autoimmun problémák állnak.

A haj szemmel jól látható ritkulását szaknyelven alopecianak nevezzük, viszont fontos, hogy ez nem a megszokott, természetes módon hulló hajszálakra vonatkozik, hanem arra, amikor tényleg nagyon észrevehető a gond, azaz naponta több, mint 150 szál marad a kezünkben. A foltos hajhullásnál azt vélték felfedezni, hogy az immunrendszer támadást indít a mátrixsejtek ellen és ez okozza a hullást. Okozhatja ezt egy a test bármelyik részét érintő gyulladás vagy egy fogat érintő probléma, viszont ennél a kórnál nagyobb az esélye van annak, hogy másfajta autoimmun betegség is kialakul, mint például a pajzsmirigyet érintő gondok, bőr pigmentációjának hiánya vagy ekcéma.

A foltos hajhullásnál a hajas fejbőrön jól láthatóan, ovális alakban, éles szélekkel hajhiányos folt keletkezik és sokszor nem csak egy foltot lehet észrevenni, hanem többet is, de ez nem törvényszerű. A foltok gyorsan is kialakulhatnak, de nagyon lassan is és méretük is lehet bármekkora. A betegség lefolyása tarthat pár héttől akár évekig is, ezt nem lehet előre megjósolni, és sajnos az is előfordul, hogy ha nagy területet érint a hajhullás, akkor tartós kopaszság is kialakulhat.

Olyan is létezik, hogy nem csak a hajasfejbőrt érinti a probléma, hanem a test más területén is felüti a fejét, akár arcon, szempillánál, karon vagy a szeméremtestnél. Jelentkezhet a körmöknél is tünetként a köröm felületén keletkező bemélyedés, amitől a köröm érdessé válik.

Kezelésére a mai orvostudomány még nem talált megfelelő módszert az effajta autoimmun betegségek gyógyítására, viszont a tünetek enyhítésére és az állapot további romlásának megakadályozására már léteznek gyógyszeres kezelések. A terápia szempontjából nagyon fontos, hogy minél korábban felismerjék a tüneteket. Az első tüneteknél érdemes felkeresni a háziorvost, aki különböző vizsgálatok elvégzésével és a gócpont vagy gyulladás megtalálásával meg tudja állítani a folyamatot. A stressz, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód súlyosbíthatja a helyzetet, tovább ronthatja a tüneteket és a közvetlen napsugárzás is komoly károkat tud okozni a hiányos területeken.

A foltos hajhullás nagyon kellemetlen, hiszen mindenki látja, de a kezdeti tünetekkel orvoshoz fordulva van esély arra, hogy a haj idővel visszanőjön, amennyiben a kiváltó okot megtalálják és a helyes terápiát megkezdik.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.