Menü

Mit jelent a DINK életmód és miért népszerű?

Két fizetés, nulla gyerek – lényegében ezt az életformát jelenti, s egyre több pár dönt emellett az élet mellet. A „két fizetés gyerek nélkül” életstílus egyfajta alternatívát jelent a fiataloknak a gyermeket vállaló, családos, hagyományos életmodellel szemben.

Tanulmányok kimutatták, hogy a párkapcsolatban élők gyermekvállalásának ideje egyre inkább kitolódik, külföldön és belföldön egyaránt, sokan pedig le is mondanak a családalapításról. Vajon miért? Milyen előnyei és hátrányai vannak a DINK- azaz „dual income, no kids” – „két jövedelem, gyerek nélkül” életmódnak?

Akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket és az ezzel járó felelősséget sem, azok szinte mondhatni, hogy – látszólag legalábbis - gondtalan életet élnek, utaznak, nyaralnak, van magukra idejük és pénzük. Kevésbé stresszes az életük, karriert futnak be, nagyon jó anyagi körülmények között élnek, legalábbis én háromgyerekes anyukaként valahogy ilyennek képzelem el őket.

A látszat szerint teljes mértékben kihasználják a gyerekmentes élet előnyeit és lehetőségeit. Anyagi biztonságban élnek, felelősségtől mentesen, talán ezért is népszerű ez a döntésük, életmódjuk.

Természetesen nem ítélek a látszat alapján és nem gondolom, hogy az ő életük könnyű és mindig gondtalan, hiszen ne felejtsük el, hogy gyakran ez nem a saját választásuk eredménye, hanem a körülmények alakították így. Vannak, akiknek nem lehet gyermeke, termékenységi problémáik vannak, vagy nem találták meg a családalapításhoz megfelelő társat, miközben a társadalom karrieristának ítéli meg őket, s azt gondolják róluk, hogy túlzottan ambíciózusak és olykor önzőek.

Az is megesik, hogy a párok gyakorlati és praktikus okokból, épp az anyagi bizonytalanság miatt választják és vállalják ezt az életmódot, hiszen pontosan tudjuk szülőként, hogy a gyermekvállalás nem kis anyagi áldozattal is jár.

Vannak olyan DINK párok, akik nem szeretnének a társadalom elvárásainak megfelelni és mindenáron gyermeket vállalni. Nem szeretnének szülői értekezletre, fogadóórákra járni, nem akarnak éjszakázni. Szabadon akarnak élni és akkor otthont és lakóhelyet, munkát váltani, amikor csak akarják.

El lehet és el is kell fogadni, hogy bizonyos kapcsolatokból, házasságokból nem hiányzik a gyerek, úgy érzik a felek, hogy így is teljes életet élnek, szeretnek dolgozni, otthon pedig pihenni, hétvégén délig aludni, bármikor utazgatni és még sorolhatnám.

Gyermeket nevelni nem egyszerű, nagyon kemény és sokszor azt érzem, hogy borzasztóan nehéz feladat, nem ítélem el azt, aki ebbe nem mer, vagy nem akar belevágni.

A DINK életmód elsőre talán jól hangzik, de essen szó a hátrányairól is, hiszen az éremnek két oldala van.

Annak ellenére, hogy számos előnnyel jár ez az életmód, ezek a párok soha nem élik át a gyermekvállalás élményét, örömét. Azt az szeretetet, amit csak a gyermekünk iránt érezhetünk. Ők azok, akik nem fogják később bánni, hogy a gyermek helyett a karriert választották.

S hogy lehet-e gyerek nélkül teljes életet élni?

Minden bizonnyal igen, de erre a kérdésre mindenkinek saját magának kell megadnia a választ.

Egy biztos: inkább döntsön valaki a DINK életmód mellett, minthogy gyermeket vállal és azután megbánja, nem szereti, nem gondozza, nem neveli a gyermekeit, nem foglalkozik velük, nem gondoskodik róluk megfelelően, elhanyagolja őket. Előbbit megérti és elfogadja az ember, utóbbi azonban soha nem elfogadható.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.