Menü

Amiért érdemes örök hűséget fogadni magadnak

A szologámia fogalmáról évekkel ezelőtt hallottam először. Akkoriban nagy port kavart, hogy egy nő nagy nyilvánosság előtt önmagának esküdött örök hűséget, és bevallom, először a szingli életmód kétségbeesett kapálózásának éreztem. Pontosan ugyanazt gondoltam, ami – hozzám hasonlóan – első hallásra sokaknak eszébe jut: nevetség tárgyának éreztem, és kissé nárcisztikusnak is.

Aztán persze engem is sok mindenre megtanított az élet, már nem vagyok az a huszonéves, mint anno, és ráadásul trenddé is kezd válni ez a jelenség, tehát érdemesebb nyitott elmével megvizsgálni a mögötte húzódó lelki folyamatokat, mint kapásból a sutba vágni az egészet. Miért? Nem azért, mert valaha is tervezem, hogy beállok az önmagukkal házasulók sorába, hanem azért, mert a szimbolikusnál sokkal nagyobb jelentősége van annak, ha valaki frigyre lép saját magával. Élni, és élni hagyni önmagunkat: mit is jelent a szologámia valójában?

A boldog önházasság 4 alapköve

1. Veled leszek gazdagságban-szegénységben

Ez pontosan azt jelenti: úgy szereted magadat, ahogy éppen most vagy. Nem leszel dühös magadra, ha buktál egy üzleten pár százezer forintot, nem mondod azt, hogy nem vettelek volna el, ha tudom, hogy nem bánsz jól a pénzzel. Függetlenül a múltbéli tapasztalatoktól vagy a jövőbeli céloktól, ez az önszeretet segít abban, hogy eljuss oda, ahová el akarsz jutni.

2. Együtt jóban-rosszban

Könnyű szeretni magunkat akkor, amikor éppen jól mennek a dolgaink. Amikor éppen úszunk a sikerben, fürdünk az egészségben és virágos a jókedvünk. De mi van akkor, ha a dolgok nem a várakozásainknak megfelelően alakulnak?Például nincs még saját otthonunk, pedig már mindjárt 40 évesek vagyunk, vagy nem ott tart a karrierünk, ahol tíz évvel ezelőtt elképzeltük, hogy fog? A fogadalom lényege, hogy továbbra is becsüljük magunkat és bármilyen életkörülmény ellenére kitartunk önmagunk szeretete mellett.

3. Örök hűség egészségben- betegségben

Bocsássunk meg magunknak a hibáinkért, a gyengeségeinkért, hagyjuk, hogy kigyógyuljunk belőlük. A hiba ugyanis csak akkor hiba, ha nem tanulunk belőle, ha nem növekszik általa az önmagunkról szerzett tudásunk. Van egy idézet, mely szerint „kérj türelmet, és amit kapsz, az egy sorbanállás a bankfiókodnál.” Ez az idézet azt szemlélteti, hogy az élet adja nekünk azokat az embereket, helyeket és helyzeteket, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlődjünk olyan dolgokban, amelyekben gyengék, elesettek vagyunk.

4. Teljesítsd ki magad önmagad mellett

Úgy nézz az önmagaddal való kapcsolatra, úgy teljesítsd ki és egy életen át úgy szeresd magad, ahogyan valaki más feltétel nélkül tenné. Tracy McMillan a témában tartott előadásában arról beszélt, hogy egész életében félembernek érezte magát, és a házasságait arra használta, hogy egésszé váljon. Mintha egy másik emberhez való kapcsolódás adna létjogosultságot az életben maradásra.

Mióta egyedül él, és önmaga szeretetét első helyre tette, már tudja: egész eddigi életében nem volt egészséges kapcsolata önmagával. Nem volt sem elnéző, sem kedves, sem szeretetteljes. Ha pedig önmagunkkal nem vagyunk azok, másokkal miért is sikerülne?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?