Menü

Hogyan csökkenthető futás közben a magas pulzus?

„Elszállt a pulzusom” – mondják gyakran a futók. Mit jelent ez pontosan, miért baj és hogy lehet tenni ellene?

Amikor úgy érezzük sport közben, hogy elfogy a levegőnk, kicsit megszédülünk, valami nem oké, akkor valószínű túl magas pulzus okoz gondot. Tanácsainkkal megtudhatják, hogy miként lehet alacsonyan tartani a pulzusunkat, ami szinte elengedhetetlen az egészséges sportoláshoz.

A futás nagyon népszerű szabadidősport, nem is lehet vitatkozni a pozitív hozadékaival, hiszen nagyon jól fejleszti az állóképességet, az erőnlétet, ez pedig jót tesz a szívünknek, javítja az agy oxigénellátását, segít a vércukorszint szabályozásában. Jobb alvást biztosít, stresszlevezető, segít a fogyásban és itt most valaki „lőjön is le”, mert futóként, futónagykövetként sorolnám holnap reggelig az előnyeit, maradjunk abban, hogy rendkívül sokoldalú és jótékony hatású sportág.

De térjünk vissza a pulzusra! Sokan szembesülnek sportoláskor azzal, hogy pulzusuk könnyen elszáll, szívverésük megugrik, ez könnyen megijeszti a futókat, kellemetlen érzés lehet.

Mennyi az ideális pulzustartomány?

Az átlagos pulzustartomány az, melyben pulzusunkat tartva a szívünk dolgozhat. Ez egyénenként változik, hiszen függ:

korunktól (a korral a maximális pulzusszám csökken).
edzettségi szintünktől (minél edzettebbek vagyunk, annál alacsonyabb a pulzus)
időjárási körülményektől (a nagy meleg hatására magasabb a pulzus)
a tereptől (az emelkedőn magas a pulzus, többet dolgozik a szív, mint sík terepen)
egyes betegségektől, szedett gyógyszerektől.

Mi történik, ha a pulzus megugrik?

Rosszullét, mellkasi fájdalom jelentkezik, légzési nehézségek törnek ránk, kapkodjuk a levegőt, szédülünk, illetve hányinger is felléphet. ezek a tünetek átmenetiek általában, mégis riasztóan hatnak.

Érdemes edzéseink alkalmával a pulzuskontroll módszerét megismerni, alaposan tanulmányozni és futásaink közben ezeket az ismereteket alkalmazni, pulzusunkat végig figyelni, ehhez egy pulzusmérő óra vagy mellkaspánt szükséges. (utóbbi pontosabban mér)

Talán sokan gondolják, hogy ilyesmire nincs szükségük, azonban fontos kiegészítők, hiszen segítségükkel számos információt kapunk a futásunk alapadataira vonatkozóan, arról nem is beszélve, hogy segítik a jobb futásteljesítmény kialakítását, az állóképesség megalapozását.

A pulzusmérő nagyon hasznos beruházás, ha rendszeresen futunk, érdemes vásárolni egyet, akár használtan is.

Hogyan csökkenthetjük a pulzust?

Változtassuk az intenzitást.

Futás-kocogás-séta felváltva, gyaloglás/futás, séta/kocogás. Nem kell megállni, haladjunk folyamatosan, csak váltogassuk a gyorsaságot és az intenzitást.

Figyeljük a pulzust! Segít a pulzuskontroll, egy jó óra és a megfigyelés.

Légzéstechnika!

Az edzésekhez a megfelelő légzéstechnikát is el kell sajátítani – az alapokról itt írtunk korábban. A mély légzés lelassítja a szívverést és csökkenti a vérnyomást.

Kávé, tea, energiaital futás előtt tilos!

A koffein, alkohol vagy épp a nikotin is befolyásolhatja keringésünket, azáltal, hogy a szívre nagyobb terhet ró. Vizet viszont igyunk!

Nyújtás, pihenés, relaxáció, regeneráció, hengerezés, masszázs.

A futások között tartsunk pihenőnapokat, enélkül romlanak az eredmények, nem javul a teljesítmény, lesérülhetünk.

Változatos edzések!

A futás mellett szükség van a keresztedzésekre, erősítésre, kerékpározásra, úszásra, ezek mind jót tesznek szervezetünknek és segítik céljaink elérését.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.