Menü

Az izomrángásról

Az izmok egymást követő gyors rándulása, megfeszülése kellemetlen tünet. Bármikor előjöhet, bármeddig tarthat, általában ártalmatlan, de sok minden húzódhat a hátterében.

Oly sokszor érezzük, hogy testünk különböző részein egy-egy izom elkezd rángatózni. Ezek az izmok testünk vázát alkotják, harántcsíkolt izomrostokból állnak, rendeltetésük, hogy mozogni tudjunk. Lehet, hogy éppen csak egy izmunkat érinti a megfeszülés, de például egy epilepsziás roham során több izom is rángásnak indul, görcsös állapotba kerül. Az izomrángás nem összekeverendő az izomgörccsel. A rángás rövid ideig tartó, kisebb rándulások és nem okoznak fájdalmat, a görcs ezzel szemben hosszabb ideig tart és erős fájdalommal jár. Fontos megjegyezni, hogy ez olyan izommozgás, ami akaratlan, vagyis az idegrendszerünk irányítja.

Ezeknek a rángásoknak a hátterében általában valamilyen vitaminhiány áll, például D-vitamin, B-vitamin, magnézium, de lehet vas, nátrium, kálium és kalcium hiánya is. Sokszor okozhatja stressz vagy alváshiány is. Stresszes időszakban nem csak kimerül a szervezet, hanem sokszor egy folyamatos feszített állapotba kerül, ezt általában észre sem vesszük, de ettől az izmok elfáradnak. Ehhez társulhat a kialvatlanság is, ami az idegrendszer- és az izmok pihenésének is korlátot szabhat. Állhat a háttérben vérellátási gond és keringési probléma is.

Mindezek mellett okozhatja különbözőbelső elválasztású mirigyek működési zavara is, mint a pajzsmirigy, a mellékvese és hasnyálmirigy betegsége is. Bizonyos drogok fogyasztásánál elvonási tünetként is jelentkezhet. Sokszor előfordul, amikor az elektrolitegyensúly felborul a testünkben. Ez akkor történik, amikor túlhajtjuk magunkat valamilyen sport közben, túlzottan izzadunk, esetleg beleesünk egy súlyosabb hányás-hasmenés vírusba és rengeteg folyadékot vesztünk. Némely súlyosabb betegség velejárója is lehet, mint a sclerosis multiplex, az SMA (izomsorvadás), krónikus vesebetegség, myopathia, neuropathia, Hoffman-szindróma.

A helyes diagnózis felállításához érdemes feljegyezni, hogy mennyi ideig tart a rángás, melyik izomban jelentkezik, milyen gyakran fordul elő és kíséri e más tünet is. Szerepet játszhat bizonyos gyógyszerek mellékhatása is. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha úgy gondoljuk, hogy nem egy kimerültség okozza a gondot. Az orvos vérvizsgálatot rendel el és adott esetben neurológushoz irányítja a beteget. Fontos, hogy ha tartósan jelentkeznek a rángások, akkor mielőbb diagnosztizálják az okot és elkezdjék a helyes kezelést.

Amennyiben néha-néha fordul elő, akkor próbáljuk növelni a folyadékbevitelt, étkezzünk kiegyensúlyozottan, pihenjünk többet, meditáljunk és sportoljunk rendszeresen, igyunk kevesebb koffeintartalmú italt, nézessük át gyógyszereinket orvosainkkal és egyeztessük, hogy milyen vitamint érdemes bevinni szervezetünkbe.

Az izomrángás nagyon zavaró tud lenni és ne feledjük, hogy ez egy kis jel testünktől, hogy valami hiányzik a mindennapokból. Pihenjünk eleget, étkezzünk megfelelően, mozogjunk a friss levegőn és figyeljünk az elegendő vízfogyasztásra.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.