Menü

Fogászat hónapja

Minden év novemberében a fogászati hónap keretében fogaink egészsége kerül a figyelem középpontjába Magyarországon. A fogászati hónap célja, hogy fontos tanácsokkal lássanak el és felhívják a figyelmet a fogmosás fontosságára. Hazánkban népbetegség a szuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota európai átlag alatti.

Hogy fogainkat meddig tudjuk erősnek, egészségesnek megtartani, egy életen át megőrizni, annak alapja, hogy mennyi törődünk velük. Ha legalább fel évente eljárunk kontrollra és megfelelően tisztítjuk ápoljuk fogainkat, akkor számos problémának elejét vehetjük.

Sajnálatos tény, hogy már egészen kicsi korban probléma a helyes fogápolás, az ovisok fogazata már 4-5 éves korban nem megfelelő, 12 éves korra már átlagosan 4-5 rossz foggal rendelkeznek a fiatalok, melynek fő oka a nem megfelelő szájhigiénia.

Óriási tévhit, hogy a tejfogakat nem kell mosni vagy ápolni. A szájhigiéniát, fogaink ápolását már születéskor el kell kezdeni, és a közhiedelemmel ellentétben a tejfogakat sem szabad elhanyagolni, különösen akkor, ha a kelleténél több édességet, cukros ételt vagy italt fogyaszt a gyermek.

Az elégtelen a szájhigiénia következménye leggyakrabban az ínygyulladás, a fogkőprobléma, a szuvasodás, pedig a rendszeres fogászati kontroll és a gondos otthoni ápolás segít megelőzni ezeket a problémákat.

Ne féljünk a fogorvostól, mert az elhanyagolt fogak sokkal több kellemetlenséget (önrétkelési problémákat, esztétikai gondokat, hajhullást) vagy fájdalmat (fog-és fejfájás) fognak okozni, mint a pár perces kontrollvizsgálat.

Gyermekeinknek már egészen pici korban el kell magyarázni, hogy azért kell fogat mosni, hogy eltávolítsuk a lepedéket, megelőzve ezzel a fogszuvasodást,

Válasszunk megfelelő sörtéjű fogkeféket és cseréljük őket két-háromhavonta, ezenkívül ügyeljünk a fogmosás helyes technikájára is. Múlt hónapban vittem a gyermekeim fogászati kontrollvizsgálatra, ahol meglepetésemre engem is beültettek a székbe és találtak is nálam lyukas fogat. Fogorvosunk akkor a következő tanácsot adta: fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, a fogkefe feje pedig a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva végezzünk körkörös mozdulatokat fogaink megtisztítására. Ez nekem új információ volt, hiszen bevallom a gyerekek is sokszor erőteljes vízszintes irányú sikálást végeznek, pedig ez nem a megfelelő módszer.

A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után meg tudnánk mosni fogainkat, de sokszor erre nincs lehetőség, azonban a napi két fogmosásra mindenképp törekedni kell.

Felnőttként mi gyakran használunk fogselymet és fogköztisztítót, nyelvkaparót, ezekből pedig kapható a drogériákban gyerek verzió is, nálunk a gyümölcsös ízű gyerek szájvíz a sláger mostanság.

Bár november a fogászati hónap, ettől függetlenül mindig és tudatosan figyeljünk fogaink egészségére, mutassunk példát a gyermekeinknek. Nagyon fontos.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.