Menü

Hogy kerül gyömbér a kávéba?

Az egyik kollegám szokása volt, mindig gyömbért tett a kávéjába, s erre nyomós oka volt! Ha mást is érdekel, miért tette, olvassa a folytatást!

Kávé és gyömbér? Elég érdekes párosításnak tűnhet első hallásra - látásra, mégis azt mondom ettől még ne zárkózzunk el, adjunk egy esélyt ennek a kombónak! A gyömbér amellett, hogy egy érdekes-kellemes-különleges ízvilágot kölcsönöz a kávénknak, számos olyan jótékony hatással bír, mely egészségmegőrző hatású, így ezt az előnyét is élvezhetjük, ha kipróbáljuk.

Hogyan készítsük el? Egy kávéskanál őrölt gyömbérhez adjunk 6 evőkanál presszókávét, vizet, kevés mézet és tejszínt vagy tejet, ezt főzzük össze és fogyasszuk el. Akik így kávéznak, esküsznek arra, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően elmúltak bizonyos panaszaik, ízületi problémáik.

Ugyan nem erre akartam „kihegyezni” a cikkem témáját, de tudom, hogy valakinek ez is tetszetős információ: a gyömbéres kávé zsírégető hatással is bír! A pluszkilók ellen akár ez is bevethető! A gyömbérben olyan illóolajok és csípős vegyületek találhatóak, melyek serkentik a vérkeringést és az emésztést, puffadásra is jók, ez pedig segíthet, ha fogyni akarunk, vagy, hogy jobb legyen a hasi komfortérzetünk.

A gyömbér köztudottan megfázás ellen is segít, gondoljunk csak a gyömbéres teára, milyen jól esik sokszor nátha, megfázás esetén.

A gyömbér gyulladáscsökkentő mivoltát pedig meg sem kérdőjelezik, hiszen a gyömbérben található hatóanyagok görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bírnak. A növény emellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

Szinte nevezhetném orvosságnak is ezt a csodafegyvert, hiszen a következő tulajdonságokat is az ő számlájára írhatjuk:

Féken tartja a cukorbetegséget, hiszen csökkenti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát.

Jó a gyomornak! A gyomorproblémák sosem jönnek jókor, igen kellemetlenek lehetnek például sportolás közben, én gyömbéres cukorkát szopogatok, ha félmaratoni távnál hosszabb futásra indulok és tudom, hogy a gyomrom érzékeny lehet, de nézzük mi minden van még itt:

Javítja a szív egészségét. Csökkenti a koleszterinszintet. Segít megfázás és az influenza esetén. „Felturbózza” az immunrendszert. A legújabb kutatások szerint hatékony lehet a rák ellen is, valamint enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nagyon nagy segítség a terhesség alatti reggeli rosszullétek esetén, a gyerekeknél utazáskor, ha érzékenyebb a gyomruk, hányingerrel küzdenek.

Terhes kismamák természetesen feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, én a saját várandósságaim alatt fogyasztottam kevés gyömbért, de ezt mindenképp orvossal kell megbeszélni, mint szerintem sok mindent mást is, amit babavárás alatt szeretnénk fogyasztani.

Kollegám esküszik rá, hogy a gyömbér csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, neki elmúlt a térdfájdalma ettől a gyömbéres kávés megoldástól, amit el is hiszek, mivel a gyömbérnek, ahogy említettem, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.

Aki fejfájós, annak jó hír, hogy enyhíti a migrént, bizonyítottan hatásos erre a problémára is, illetve csillapítja a köhögést. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet.

Van őrölt gyömbér, ami por formájában használható, ám véleményem szerint frissen reszelve a legjobb! Egy próbát megér! Még többet is!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!