Menü

A macaron világa

Mi is az a macaron?

A macaron olyan sütemény, ami főként mandulalisztből, porcukorból, és tojásfehérjéből készül. A két héj között kesernyés, csokis, kávés vagy gyümölcsös krém található. Mivel maga a süti elég édes, jól kompenzálják ezek az ízek egymást. A különböző színeit pedig a színezők adják. Ideális esetben kívül roppan, belül puha és a nagy klasszikus ízek közé tartozik a vanília, pisztácia, csoki és a málna. Ez a fajta sütemény, nem tárolható sokáig, ugyanis néhány nap alatt megkeményednek. Úgyhogy a legjobb, ha gyorsan megesszük őket.

Az édesség kalóriatartalma igen csak magas, akár 100 kalóriát is tartalmazhat egyetlen kicsi macaron. Merthogy, ezek mindösszesen körülbelül három centiméter szélesek. Ehhez képest az árát igen magasnak találhatjuk, mivel egy darab értéke körülbelül 250-450 forintig terjedhet. De mentségére szóljon, hogy annyira édes, hogy sokat amúgy sem tudnánk befalni belőle. Tehát, nehéz megítélni, hogy a méretéhez képest, drágának számítanak-e ezek a nyalánkságok. Sok múlik a minőségi összetevőkön is, hiszen ha valódi élvezetet, ízorgiát okoz, akkor elnézhető a költsége. De ha drága és még rossz is, akkor az igazán bosszantó tud lenni.

Azért sok kellemetlenséget tud okozni, az is, ha mi magunk próbálkozunk meg az elkészítésével, de nem sikerül. Gyakran esünk abba a hibába, hogy repedezett lesz a teteje, vagy üreges a belseje, nem lesz talpa és csúcsos lesz. Az íze finom, csak éppen kinézetre nem mutatja a macaron jegyeit. Az elkészítési módnál, mindenki másra esküszik, úgy, hogy jelen cikk ezzel nem foglalkozik. Nem is áltatunk senkit, macaront készíteni nem könnyű. Rengeteg mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. Tehát, ha van egy kis szabadidőnk álljunk neki és gyakoroljunk, de ami a legfontosabb élvezzük a sütést.

Ahogy fentebb már írtuk, az egyik elengedhetetlen alapanyaga a cukor, és sajnos a szakértők, és macaron oktatók véleménye szerint, e nélkül nem is lehet ezt a fajta süteményt megsütni. Ugyanis ez az alapanyag járul hozzá az ízéhez és az állagához. Persze próbálkozások vannak már, és számtalan receptet találunk az interneten, minden mentes macaronra, de az oktatók szerint vagy kinézetben, vagy állagban közel sem tükrözi a „hivatalos” finomságot. Abban az esetben, ha nekünk ízlik a talált recept és összeegyeztethető a diétánkkal, étrendünkkel vagy allergiánkkal, akkor semmiféleképpen ne mondjunk le róla, bátran süssük újra.

Főleg, ha nem ragaszkodunk az eredetihez. Amennyiben valaki nem tud lemondani az igazi francia édességről, akkor a szakértők szerint az egészséges táplálkozás mellett, ritkán egyet-egyet megengedhetünk magunknak.

Habár Franciaországban március 20.-a a hivatalos macaron nap, de egész évben töretlen a sütemény sikere. Sőt már több helyen, például hazánkban is, találhatóak olyan üzletek, ahol kizárólag macaront értékesítenek és készítenek, a cukrászok külön erre specializálódnak, illetve olyan iparágak alakulnak ki, mint például a macaron sütésének oktatása. Ha a diétánkon nem is a kedvünkön biztos segít egy-egy finom édesség.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!