Menü

Az otthoni hajfestés lépései és folyamata

Az otthoni hajfestés elsőre egyszerűnek tűnhet, hiszen csak összekeverjük, felkenjük, kivárjuk az időt, lemossuk a maradék festéket, és kész is az új hajszín. Viszont mindez ennél jóval bonyolultabb procedúra, és rengeteg dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy tényleg jó legyen a végeredmény. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan érdemes otthoni körülmények között nekilátni a hajfestésnek.

Legtöbbször nem csak egy színt használunk

Talán az első dolog, amit érdemes megemlíteni, hogy a szín sokszor nem egy festékből áll össze, hanem többől. Érdemes megjegyezni, hogy ha sötétebb színt szeretnénk, mint az eredeti hajszín, akkor mindig 3-4 árnyalattal sötétebb színt válasszunk. Valamint a boltokban, és a festékek dobozán is szokott lenni színpaletta, amelyet érdemes alaposan átnézni, hogy milyen színű hajat szeretnénk. Emellett adódik a kérdés, hogy hol lehet ezeket beszerezni. Elsőre kicsit furcsának tűnhet, de lényegében véve a nagyobb boltokban mindenféle színt lehet kapni. Rendelhetünk akár online webshopon keresztül is, de az olyan ismert boltokban is biztosan találhatunk hajfestéket, az persze biztos, hogy vannak nagyon extrém színek, amelyeket az “átlagos” boltok nem árulnak, ezeket célzottan valamilyen fodrászati üzletben érdemes keresni.

Hogyan kezdjünk neki?

Szerezzünk be egy jó minőségű ecsetet, illetve egy tálat, melyben rendesen kikeverhetjük az anyagot. Illetve érdemes befogni egy hajfestős törölközőt, amit több alkalommal használhatunk a festék letörlésére. A festést mindig a haj tövénél kell kezdeni, majd utána jöhetnek a tincsek közötti részek is. Ahogy elkészültünk vele, mindenképpen fésüljük át az egész “lombkoronánkat” az egységes szín érdekében. Ha tényleg teljesen egyedül csinálja valaki a dolgot, akkor érdemes két tükröt használni, hiszen így jobban rálátunk a fej hátsó részére is. Miután elkészültünk a festéssel a bőrről mindenképp mossunk le minden festéket, ehhez érdemes gumikesztyűt is használni, ezáltal elkerülve, hogy nagyon festékesek legyünk. Valamint közvetlenül a festés után mindig hagyjuk kiengedve a hajunkat, ezáltal a festék több helyre tud eljutni és egyenletesebb is lesz.

Többszínűség és megőrzés

Adódik a kérdés, hogy mi van akkor, ha többszínűre akarjuk festeni a hajunkat. Az egy-két árnyalattal eltérő csíkokhoz fogkefét érdemes használni, ezzel természetesebb hatást érhetünk el. A fogkefe egyszínű haj esetén is segíthet, méghozzá abban, hogy egyenletesebben, jobban el tudjuk oszlatni a már felvitt festéket és az archoz közeli, apró tincseket is be lehet vele festeni. Nagyban elősegíthetjük vele, hogy egységes, foltmentes legyen az összkép. Valamint festés után érdemes vizezni a hajat, ezáltal a festék azokat a részeket is eléri, ahová esetleg nem jutott festék korábban. Érdemes megfogadni azt is, hogy festés után legtöbbször a fodrászok is balzsamozzák a hajat, mivel, ha csak maga a tiszta festés marad rajta, akkor sokkal élénkebb, teljesen valószerűtlen színt kaphatunk. Emiatt a balzsam lényegében véve természetesebb, visszafogottabb színt ad.

Hogyan őrizzük meg a festett hajat?

A festés mindig erős igénybevétel a haj számára, nem véletlenül hallani, hogy sokszor a festékek tönkreteszik az ember haját, roncsolják a tincseket. Utána 3-4 napig nem érdemes hajat mosni, ugyanis így jóval tovább megőrizhetjük az adott színt. Valamint festett hajra kaphatóak kimondott samponok, és balzsamok, amelyeket érdemes ilyenkor használni. Emellett jó tanács, hogy ne változtassuk folyamatosan a színt, persze a hajfestés egy kifejezőeszköz is, viszont egészségügyi szempontból sem jó mindig más színűre festeni. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy a gyengébb, vékonyabb szálú hajból a festék is mindig gyorsabban kopik, mint a keményebb, vastagabb szálúból.

Összességében a hajfestés összetett dolog tud lenni, ha már van némi tapasztalatunk amit ellestünk egy fodrásznál, akkor érdemes lehet otthon is megpróbálni. Viszont sok szabály van, amelyet érdemes betartani, nem beszélve arról, hogy a festékek folyamatos használata egy idő után a hajunkat is tönkreteheti. Emellett furcsa hasonlat, de a hajfestés olyan mint a főzés, valójában nem maga a festés tart hosszú ideig, hanem mindazok a folyamatok, amiket előtte és utána csinálunk. A hajfestés is épp ugyanannyi takarítással, pakolással jár, mintha éppen a konyhában dolgoznánk, szóval érdemes előzetesen belegondolni, hogy összességében nem egy 15 perces folyamat. Ha pedig valami nagyon bonyolult hajszínt szeretnénk kipróbálni, akkor érdemes inkább fodrász segítségét kérni.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.