Menü

Ashwagandha

A Föld tele van gyógynövényekkel, melyek segítségünkre lehetnek különböző egészségügyi problémáink leküzdésében, ilyen az ashwagandha is. Nézzük, mire jó.

Az ashwagandha egy remek gyógynövény, ami segíthet nekünk a stressz kezelésében. Indiában és Észak-Afrikában őshonos, kis sárga virágokat hoz, leveléből és gyökeréből készítenek kivonatot. Nevének jelentése a „ló szaga”, ami jellegzetes szagára utal, de nevezik indiai ginzengnek és téli cseresznyének is. A nevéből következtethetünk, hogy Indiában használják a legtöbbet, az ajurvédikus orvostudomány egyik alapja, ezért sokszor találkozhatunk vele táplálékkiegészítőként.

Hatása több területen is bizonyított. Antioxidáns tulajdonsága révén erősíti az immunrendszert, vitanolid tartalma miatt remek gyulladáscsökkentő. Használják daganatos megbetegedések kezelésekor is, mivel apoptózist, vagyis a rossz sejtek programozott pusztulását idézi elő. Csökkenti a vércukorszintet úgy, hogy az izmokban serkenti az inzulinkiválasztást. Csökkenti a C-reaktív fehérjék elszaporodását. Ez a gyulladási marker fontos szerepet tölt be a szívbetegégek kialakulásában, de hatással van a koleszterin- és triglicerid szintre, melyek csökkenésével szintén szívünket védhetjük.

Csökkenti a kortizol szintet is. A kortizol egy stresszhormon és akkor emelkedik a szintje, ha a vércukorszintünk leesik. Amikor a kortizol szint megemelkedik, emelkedik vele a vércukorszint is, ami nem minden esetben optimális. Használják meddőség kezelésére is férfiaknál, mivel emeli a tesztoszteronszintet és növeli a termékenységet. Testépítők is előszeretettel fogyasztják, mivel kimutatták, hogy izomtömeg és izomerő növelő szer, emellett segít csökkenti a testzsír százalékot is. Legismertebb hatása ezeken kívül, hogy segít megküzdeni a stresszel, illetve a szorongással és bevált álmatlanság kezelésekor is. Depressziós időszakok ideális partnere, csökkenti a melankólia tüneteit is.

Memóriazavarral küzdők esetében is hatásos kiegészítő gyógymód lehet, hiszen hozzájárul az antioxidáns aktivitáshoz, ezek óvják az idegsejteket a szabadgyököktől, megbirkózik az oxidatív stressz okozta kellemetlen tünetekkel. Az ajurvédikus orvoslában a memória és a feladatmegoldó képesség serkentésére is bevetik.

Tiltott a fogyasztása terhes nőknek és szoptató kismamáknak, az autoimmun betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek. Mivel a kivonat fokozza a pajzsmirigy hormontermelését, a kezelésben résztvevő betegek számára sem ajánlott vagy az orvos engedélyével, megfigyelés alatt szabad csak fogyasztani. Szedése előtt mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Az ashwagandha egy az indiai orvoslában közismert gyógynövény, mely segíthet nekünk a stressz és depresszió leküzdésében, javíthatja a memóriát, jó hatással lehet a vércukorszintünkre és erősítheti immunrendszerünket.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.