Menü

Xilit, a természetes és biztonságos édesítő

A fehér kristálycukor ételeink és italaink édesítésére történő széleskörű használata korunk egyik legfőbb táplálkozásbeli problémája. A finomított cukor túlzott fogyasztása bizonyítottan hozzájárul számos igen súlyos betegség kialakulásához, tudósok többek között a rák egyik kiváltó okának is tartják. Számos alternatív megoldás, mint például az aszpartám vagy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, gyakran még a fehér cukornál is károsabb a szervezet számára. A xilit viszont kiváló és egyedülálló helyettesítője a hagyományos cukornak, ráadásul jótékony hatással is van az egészségre. Íme, hogy miért.

A mértéktelen cukorfogyasztása a civilizált emberiség egyik legveszélyesebb gyilkosa. A fehér cukor alapanyaga a cukorrépa, amely 18-20 százalékban tartalmaz cukrot. Maga a fehér cukor valójában egy szacharózból álló egyszerű szénhidrát, melyet a cukorrépából nyernek. A finomított kristálycukor 95%-ban tartalmaz cukrot, ami a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse. A magyarok naponta átlagosan 10 dkg cukrot visznek be, ami évente fejenként 35-40 kiló cukrot jelent – ez nagyjából tízszerese annak, ami ideális mennyiség lenne.

Az alábbi mindössze néhány a hagyományos fehér cukor lehetséges káros hatásaiból:

Acidózist vagyis elsavasodást okozhat, ami különböző betegség kialakulásához vezethet

Táplálja a rákos sejteket, amelyek így szaporodni és növekedni tudnak

Gyengíti az immunrendszert

Fogszuvasodást okoz

Hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

Elhízást okoz

Negatív hatással lehet az agyi funkciókra, mivel B-vitaminhiányt okozhat és a szervezetünkben található jó baktériumok számát is csökkenti

Fáradtságot, levertséget okoz

Zsírsavakká átalakulva rontja a szív, a vesék és más szervek működését

Tápanyaghiányt okozhat, például elvonja a csontoktól a nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat

Míg az olyan természetes édesítőszerek, mint például a juharszirup, a sztívia, az agavé, a melasz vagy a fruktóz használatával ezen problémák részben elkerülhetőek, két fontos szempont miatt továbbra sem jelentenek tökéletes megoldást. Ezek az édesítőszerek ugyanis táplálják a bélrendszerben található rossz baktériumokat, ezzel gyengítve az immunrendszert, illetve elsavasítják a szervezetet, ami számos megbetegedés kiváltó oka.

A xilit ugyan kinézetre és ízre is megegyezik a cukorral, a hasonlóságok azonban itt véget is érnek. Valójában ugyanis nem cukor, hanem egy úgynevezett cukoralkohol. Ez persze nem azt jelenti, hogy be lehet rúgni tőle, hanem hogy öt szénatomot tartalmaz szemben a fehér cukor hat szénatomjával. A xilit teljesen természetes, habár leginkább nyírfacukorként ismert, többféle növényből lehet nyerni – például kukoricából is.

A xilit jótékony hatásai:

Kinézetre, ízére teljesen megegyezik a cukorral, ezért tökéletes helyettesítője

Cukorbetegek számára is ideális az alacsony glikémiás indexe miatt

Antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, így segít a fertőzések leküzdésében

Lúgosít, aminek köszönhetően segíthet a szervezet savtalanításában

Probiotikus, azaz táplálja a jó baktériumokat, amik erősítik az immunrendszert

Stabilizálja az inzulin és a hormon szintet

Jót tesz a fogaknak

Csökkenti az éhségérzetet, így támogathatja a fogyást

Különböző fül-orr-gégészeti panaszok, például krónikus melléküreg-gyulladás esetén is segít a gyógyulásban

Elpusztítja az immunrendszert gyengítő káros mikrobákat

Gombaellenes hatása van, ezért segíthet a candida és más gombás fertőzések elleni harcban

A xilit tehát a tudomány mai állása szerint a legjobb édesítőszer, amivel a fehér cukor helyettesíthető, ráadásul ízre és kinézetre semmiben sem különbözik tőle. Megfizethető, természetes és nem hogy nincsenek káros hatásai, de még számos jótékony hatással is bír! Ha tudatosan élsz, egészségesebb szeretnél lenni, fogyókúrázol vagy diabétesz miatt keresel cukor helyett alternatívát, akkor mindenképp a xilit mellett tedd le a voksodat!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!