Menü

HPV – komoly veszély, de megelőzhető!

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, aki szeretné, még élhet a lehetőséggel, de a határidő szoros!

A humán papillomavírus (rövidítve HPV, vagy más néven emberi papillomavírus) egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Mára több mint 170 különböző humán papillomavírus típust azonosítottak. Ez a vírus igen gyakran fordul elő, az egyik legelterjedtebb szexuális úton terjedő vírus, s statisztikák szerint a világ lakosságának 80%-a életében egyszer megfertőződik vele.

A fertőzések nagy része nem okoz tüneteket, elmúlik magától, ám vannak esetek, amikor a vírusok fennmaradnak és szemölcsöket okoznak, illetve növelik az esélyét egyes rákos megbetegedések kialakulásának.

A több mint 170 típusból legalább 40 típus szexuális úton átvihető át, s rizikófaktorai között említendő a korai szexuális élet, a partnerek száma, a dohányzás és a gyengébb immunrendszer.

Melye a HPV-fertőzés tünetei és milyen kezelés szükséges?

A fertőzés tünetei a vírusos szemölcsök, a karfiolszerű kinövések a bőrön, a nemi szerv egyes gyulladásai, betegségei, sebek a szeméremtesten, végbélnyíláson.

A HPV-fertőzést nem egyetlen kórokozó okozza, hanem vírusok egész családja.

A Papillóma - vírusos szemölcs jóindulatú laphámdaganatot jelent, mely többnyire közönséges szemölcs formájában jelenik meg.

A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A legsúlyosabb a rákot megelőző állapot, mely leggyakrabban rákszűrő vizsgálatok során derül ki.

A HPV-fertőzést helyileg alkalmazott jódos kezeléssel orvosolják, mely rendszerint hatékony. Elterjedt kezelési forma a folyékony nitrogénes fagyasztás, vagy pedig a helyi érzéstelenítésben történő sebészi eltávolítás.

Ha szemölcsöt veszünk észre magunkon, ennek ecsetelése számos ecsetelővel lehetséges, sokféle készítményt kaphatunk a gyógyszertárakban, drogériákban, ám ezek az ecsetelők arcon, nemi szerven korlátozottan használhatók.

A HPV-fertőzés megelőzése tekintetében el kell mondani gyermekinknek, hogy fontos az óvszerhasználat, ám a vírus orális aktussal is átvihető, mely ellen az óvszer nem véd.

Nők esetében fokozott jelentősége van a rendszeres rákszűrő vizsgálatoknak, melyre évente, félévente javasolt elmenni. A vizsgálat mindössze pár perces és nem fájdalmas.

Mint a cikk elején és a címben említettem, a szülők szeptember 11-ig igényelhetik a védőoltást a gyermekeiknek, mellyel megvédhetik őket a későbbi súlyos betegségektől. Szakemberek szerint nagyon fontos ez az oltás, a határidő pedig hamarosan lejár! Fontos tudni, hogy a HPV elleni vakcina beadatása önkéntes, azonban csak az iskolai kampányoltás keretében térítésmentes – egyéb esetben tehát fizetni kell érte. Az oltóanyagot a 12. életévüket betöltött, 7. évfolyamba járó fiúk és lányok kaphatják meg ingyenesen, ehhez azonban szükség van egy kitöltött és aláírt szülői nyilatkozatra, amelyet szeptember 11-éig kell visszajuttatni az iskolába.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.