Menü

Fogfehérítés természetesen

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy egyre több ember hajlandó pénzt költeni valamilyen fogfehérítő kezelésre. Mindenki fehérebb fogakat szeretne, de a legtöbben nem tudják milyen módszert válasszanak. Nekik próbálunk most segíteni egy kicsit a 7 legnépszerűbb otthoni fogfehérítő módszer bemutatásával és néhány javaslattal.

A fogfehérítő kezeléseket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik nagy csoport a fogorvosi rendelőben, vagy fogorvos felügyelete mellett elvégzett kezelések összessége, a másik az otthon elvégezhető fogfehérítési módszereké.

A fogorvosi rendelőben vagy fogorvos felügyelete által végzett fogfehérítő kezelések kétségkívül nagyon hatékonyak és biztonságosak, de általában nagyon drágák. Éppen ezért ezeket a kezeléseket a legtöbb ember nem engedheti meg magának. Ráadásul ezeknél a kezeléseknél a fogorvosok sokszor valamilyen magas peroxidtartalmú készítményt használnak, ami könnyen fogérzékenységet okozhat. Ebből kifolyólag az emberek sokkal szívesebben választják az otthoni fogfehérítést.

Az otthoni fogfehérítő kezeléseknek számtalan formája létezik. Vannak a hagyományos, természetes módszerek, a különböző fogfehérítő fogkrémek, a fogfehérítő csíkok és a LED lámpás fogfehérítő szettek. Az alábbiakban ezeket az otthoni módszereket vesszük sorra a teljesség igénye nélkül.

TERMÉSZETES MÓDSZEREK

A hagyományos, természetes fogfehérítő módszerek nagy előnye, hogy olcsó és mindenki számára könnyen beszerezhető anyagok szükségesek hozzájuk. Ezek a módszerek azonban sokszor nagy mértékben károsítják a fogakat. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy ha valami természetes akkor az biztosan egészséges is. Ez sajnos nem minden esetben van így, különösen ha fogfehérítésről beszélünk.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónás fogmosás valóban fehéríti a fogakat valamilyen szinten, komoly látványos eredményeket azonban nem lehet vele elérni. Használatának ráadásul igen kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, például az íny felmaródása vagy a fogzománc károsodása. Ebből kifolyólag hosszútávú használata semmiképpen nem ajánlott.

Só és citromlé

Sajnos még mindig sokan próbálják ki a só és a citromlé keverékével történő fogmosást, pedig köztudottan károsítja a fogakat. Meglehet ugyan, hogy ettől az eljárástól is fehérednek néhány árnyalatot a fogak, a magas savtartalom viszont felpuhítja és elvékonyítja a fogzománcot. Ez pedig hosszútávon éppen az ellenkező hatást váltja ki. Idővel szép lassan láthatóbbá válik a sárgás színű dentinréteg, így nő a fogszuvasodás és a fogérzékenység kockázata, valamint a színes ételek és italok is könnyebben színezik majd el a fogakat.

Almaecet

Az almaecetet vagy annak vizes oldatát sokszor használják otthoni fogfehérítésre. Sajnos ezzel a módszerrel ugyanaz a probléma mint a citromleves fogmosással. Az almaecetben található savak felpuhítják és elvékonyítják a fogzománcot, ezzel pedig hosszútávon az ellenkező hatást váltják ki. Idővel láthatóvá válik a sárgás színű dentinréteg, nő a fogszuvasodás és a fogérzékenység kockázata, valamint a színes ételek és italok is könnyebben színezik majd el a fogakat.

Narancs és citromhéj

Elterjedt fogfehérítési módszer a narancs- vagy citromhéjas dörzsölés is. Ez valamivel kíméletesebb ugyan, mint a citromlével történő fogmosás, így kevésbé roncsolja a fogakat, viszont a fehérítő hatása is elenyésző.

FEHÉRÍTŐ FOGKRÉMEK

Ami a fehérítő hatású fogkrémeket illeti, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Gyakorlatilag minden kisebb és nagyobb fogkrém márkának van valamilyen fehérítős fogkrémje, amikkel közel azonos eredményeket lehet elérni.

Az Európai Unión belül kapható fehérítős fogkrémeknek – akárcsak más kozmetikai termékeknek – meg kell felelniük az EU szabályozásainak és a forgalomba hozatalhoz CPNP regisztrációval kell rendelkezniük. Így ezek a fogkrémek biztonságosak és nem károsítják a fogakat.

Az ilyen termékeknek nagy előnye, hogy nem igényelnek plusz energiabefektetést, mivel (jobb esetben) egyébként is mindenki rendszeresen mos fogat. Ami a fehérítő hatásukat illeti elég megbízhatóan, de lassan fehérítik a fogakat. Inkább arra jók, hogy az orvosi vagy otthoni LED-es fogfehérítés után, segítsenek hosszabb ideig fenntartani a fehérítés hatását.

FOGFEHÉRÍTŐ CSÍKOK

A fehérítős fogkrémeknél kétségkívül hatékonyabban működnek a különböző fogfehérítő csíkok. Ezek közül is rengeteg megtalálható az európai piacon, de általánosságban elmondható róluk, hogy körülbelül 3-5 árnyalatot képesek fehéríteni a fogakon. A fogfehérítő csíkokra – akárcsak minden más fogfehérítő termékre – is igaz, hogy csak azokat a változatokat lehet legálisan forgalmazni Európában, melyeknek a peroxidtartalma nem haladja meg a 0,1% százalékot. Ezek azok a termékek ugyanis, amelyek az EU álláspontja szerint fogorvosi felügyelet nélkül is biztonságosan alkalmazhatóak. A kezelési idő ezeknél a csíkoknál általában 1-2 hétig tart és napi 30-60 percet vesz igénybe.

LED LÁMPÁS OTTHONI FOGFEHÉRÍTŐ SZETTEK

Manapság az egyik legnépszerűbb és kétségkívül a leghatékonyabb otthoni fogfehérítési módszer a LED lámpás otthoni fogfehérítés. A módszer nem véletlenül olyan népszerű. Egyszerűen alkalmazható, szinte bárhol és bármikor használható és rendkívül hatékony. Az ilyen fogfehérítő eljárással akár az orvosi fogfehérítéssel azonos eredményeket is el lehet érni, jóval kedvezőbb áron. Ezek a fogfehérítők ugyanis már nemcsak a fogfelszínt, hanem a fogak mélyebb rétegeit is képesek kifehéríteni. Egy jó minőségű LED lámpás otthoni fogfehérítő szett akár 7-10 árnyalatot is képes fehéríteni a fogakon.

Az ilyen fogfehérítés általában 10 vagy 20 napig tart, a kezelési idő pedig naponta mindössze 30-40 perc. Ráadásul ezeket a termékeket nyugodtan lehet használni, takarítás, vezetés vagy munka közben is.

Ezek a szettek rendszerint 3 tartozékból állnak, a lámpából, a fogsínből és a fogfehérítő gélből. A szilikon fogsínt rá kell csatlakoztatni a hidegfényű LED lámpára, bele kell nyomni a fogfehérítő gélt a fogsínbe, be kell kapcsolni a lámpát majd 30-40 percre a szánkba helyezni azt. A kezelési idő letelte után pedig nincs más dolgunk, mint kiöblíteni a szánkat és élvezni, hogy ragyogóan fehérek a fogaink.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.