Menü

A cukorbetegség szokatlan tünetei

A fokozott szomjúság, éhség és vizelés a cukorbetegség leggyakoribb tünetei. De sok más tünet is előfordulhat, például a fogínybetegség, a sötét bőrfoltok és a fertőzések számának növekedése.

Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, hetektől évekig tarthat a tünetek kialakulása. Míg az 1-es típusú cukorbetegség tünetei néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek, a 2-es típusú cukorbetegség tüneteinek kialakulása több évig is tarthat.

A lehető legkorábbi diagnózis azt jelenti, hogy hamarabb lehet elkezdeni a kezelést, csökkenteni a szövődmények kockázatát, ezért fontos tudni, hogy mik ezek.

A diagnózis idején klasszikus tünetek a fáradtság, a fokozott vizeletürítés, valamint a túlzott szomjúság és éhség. A cukorbetegségnek azonban számos egyéb tünete is lehet, amelyek figyelmeztető jelek, de kevésbé nyilvánvalóak.

Fogínygyulladás

A parodontitis az ínybetegség súlyos formája, amikor az íny lehúzódik a fogtól. Ez a fogak kilazulását vagy kiesését okozhatja.

A parodontitis két-háromszor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint másoknál. Az ínybetegség nemcsak gyakoribb, de valószínűleg gyorsabban is alakul ki és súlyosabb lesz a cukorbetegek körében.

A kapcsolat kétirányú: a cukorbetegség súlyosbíthatja a fogágygyulladást, a parodontitis pedig a magas vércukorszint (hiperglikémia) kockázati tényezője lehet. A parodontitis magasabb A1C-szinttel jár együtt (az elmúlt három hónap átlagos vércukorszintjét mutatja).

A krónikus gyulladás mind a cukorbetegség, mind a fogágybetegség progresszióját jelzi. A cukorbetegek és a parodontitisben szenvedők magasabb gyulladásos markerekkel rendelkeznek.

A cukorbetegségben fellépő gyulladás csontvesztéssel jár, ez a parodontitis legsúlyosabb stádiuma, amikor a fogak kilazulhatnak vagy kieshetnek.

Bőrelváltozások

Bizonyos bőrbetegségek a cukorbetegség első jelei lehetnek.

Ilyen például az acanthosis nigricans. Ez egy bársonyos, sötét, gyakran vastag folt a bőrön, amely általában a bőr ráncaiban vagy redőiben alakul ki, például a nyak hátsó részén, a hónaljban (ahol a kar a vállhoz kapcsolódik) és az ágyékban. Ezek a foltok a kezeken, lábakon, könyökökön és térdeken is előfordulhatnak.

Az inzulinszint emelkedése acanthosis nigricanst okozhat. Néha a sejtek ellenállnak az inzulinnak, és válaszul több inzulin termelődik. A megnövekedett inzulinszint az inzulinrezisztenciát jelzi, amely a prediabetes és a 2-es típusú cukorbetegség előfutára.

Más bőrbetegségek, amelyek a cukorbetegség figyelmeztető jelei lehetnek

Digitális szklerózis: Ez vastag foltokként jelenik meg, amelyek merevvé teszik a bőrt. Leggyakrabban a kéz hátsó részén alakul ki, de lehet a homlokon, a lábfejen és az ujjakon is. Az 1-es típusú cukorbetegek körülbelül egyharmadánál jelenik meg.

A cukorbetegség megkétszerezi a halláskárosodás kockázatát. Ennek oka a hallóideg károsodás, amelyet a magas vagy alacsony vércukorszint okozhat.

A tartósan magas vércukorszint károsíthatja a belső fülben lévő kis ereket és idegeket. A tartósan alacsony vércukorszint károsíthatja az idegi jelek továbbítását a belső fülből az agyba.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.