Menü

Ideges/túlérzékeny gyomor (funkcionális diszpepszia)

Ideges/túlérzékeny gyomor – mi nyújthat segítséget a gyomoridegesség ellen? Az ideges/túlérzékeny gyomor, más néven gyomoridegesség vagy funkcionális diszpepszia (FD) a has felső részére lokalizálódó zavar, amelyben a fejlett országokban élők közül sokan szenvednek.

Az irritábilis bél szindrómával (IBS) ellentétben ez főként az emésztőrendszer felső szakaszát érinti. A betegek 30%-ában a tünetek átfedést mutatnak. A funkcionális diszpepsziára és az irritábilis bél szindrómára „funkcionális emésztőrendszeri zavarokként” utalhatunk. Az orvosok akkor használják a „funkcionális” jelzőt, amikor kizárható a tünetek szervi oka, például a gyomorfekély.

A kiváltó okok sokfélék lehetnek, és néhány feltételezett ok még alaposabb vizsgálatra szorul. Az egyéni hajlamon kívül külső tényezők, például a táplálkozás vagy a stressz is kiválthatja a panaszokat. A kezelés első és legfontosabb célja a tünetek, például a hasi görcsök, a gyomorfájdalom vagy a puffadás enyhítése, emellett a kiváltó tényezők felderítésére, és ha lehetséges, azok megszüntetése is a törekszik. Ily módon a gyógyszeres kezelés mellett maguk a szenvedő alanyok is sokat tehetnek panaszaik enyhítéséért.

Milyen jellegzetes jelei és tünetei vannak a funkcionális diszpepsziának?

Az érintettek többsége nem tudja pontosan behatárolni a kellemetlen érzést a gyomrában. Egyesek nehezen meghatározható, felhasi diszkomfortérzetről panaszkodnak, míg mások „övszerűnek” írják le a fájdalmat, mivel az nem korlátozódik a hasra, hanem a hát felé is kisugározhat.

A funkcionális diszpepszia leggyakoribb tünetei az alábbiak:

Korai jóllakottságérzés – megtelt gyomor érzése és az étkezés abbahagyása nem sokkal az evés elkezdése után, ami nincs arányban az elfogyasztott táplálék mennyiségével

Gyomortájéki vagy felhasi fájdalom – a szegycsont alatti területre, illetve a has felső részére lokalizálódó fájdalom

Teltségérzet – teli gyomor érzése, amelyet nem előzött meg arra okot adó étkezés

A funkcionális diszpepszia tünetei lehetnek még az alábbiak:

Hányinger – a hányás sürgető szükségének érzése, amelyet ténylegesen nem követ hányás

Hányás – nyálka és gyomortartalom ürítése, vagy erős, nem produktív öklendezés

Gyomorégés / savas böfögés – savas ízű böfögés, égő érzés a nyelőcsőben

Hasi görcsök – spazmodikus vagy kólikaszerű, nem egy helyre összpontosuló gyomorfájdalom

Émelygés – hányingerszerű érzéssel társuló diszkomfortérzet

Étvágytalanság – nem mutatkozik evési kedv

Retrosternalis diszkomfortérzet – kellemetlen, fájdalmas vagy húzódó érzés a szegycsont mögött

Ha széklete véressé válik (friss vért lát benne vagy feketére színeződik), jelentős súlyt veszít, nehezen nyel, mindenképpen forduljon orvoshoz. Ezek a tünetek ugyanis emésztőszervi megbetegedésre utalhatnak, ami belgyógyász vagy gasztroenterológus általi azonnali kezelést igényel.

A funkcionális diszpepszia (FD) okai

A FD okai még ma sem teljesen ismertek. Korában azt feltételezték, hogy a Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzés válthatja ki a FD-t, de ezt azóta külön entitásként kezelik.

Ehelyett az valószínűsíthető, hogy a FD hátterében több, együttesen ható fizikai, pszichológiai és szociális tényező áll (úgynevezett multifaktoriális háttér). Az egyik lehetséges ok az emésztőrendszert behálózó idegek túlérzékenysége. Az idegeknek ez a komplex hálózata (enterikus idegrendszer) az egész tápcsatornát átszövi, és irányítja az emésztési folyamatokat a szervezetben. Például, ha az idegek túlságosan érzékenyek a normális mértékű és egészséges nyomásra, pl. a táplálékfelvétellel járó nyomásra, az fájdalomérzetet eredményezhet.

A gyomor motilitási zavara továbbá az egyike a diszkomfortérzetet kiváltó okoknak:

A gyomor izmai ritmikus összehúzódásuk és elernyedésük révén összekeverik, majd továbblökik a pépesített táplálékot. Előfordul azonban, hogy a gyomor elvéti ezt az ütemet. A felső raktározó részben lévő izmok túl feszesek ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a térfogatváltozáshoz, ami az elfogyasztott táplálék befogadásához szükséges fizikai tér kialakításával jár. A gyomor alsó, vékonybélbe vezető részében az izmok túl lazák ahhoz, hogy továbbhajtsák a táplálékot a vékonybél felé. Ez kellemetlen nyomást, teltségérzetet, vagy akár rögtön az étkezés elkezdése után korai jóllakottságérzést eredményezhet.

A FD tüneteinek kiváltó okai közül néhányat már ismerünk, másokat egyelőre csak gyanítunk. A tünetek hátterében az étkezési szokások is állhatnak. Sok érintettnél a kávé, a csípős fűszerek, az alkohol és/vagy a zsíros ételek fogyasztása felhasi fájdalmat okoz. A tejtermékekkel, tojással és bizonyos típusú gyümölcsökkel való összeférhetetlenség ugyancsak előidézheti a tüneteket.

Nem kizárható, hogy a FD öröklött tulajdonságok miatt is kialakulhat – egy új tudományos modell azt mutatja, hogy egy fertőzés vagy bizonyos táplálékantigének (pl. búza) károsíthatják a bélnyálkahártyát, amely szisztémás immunválaszhoz vezethet, ami pedig pszichológiai tüneteket okozhat.

Ezenkívül a FD tüneteinek kiváltásában pszichológiai okok vagy a nem megfelelő táplálkozás is közrejátszhatnak, például a tartós stressz vagy a kiegyensúlyozatlan étrend. A súlyos konfliktushelyzetek és a pszichológiai stresszfaktorok, úgy, mint a szorongás vagy a depresszió, bizonyítottan összefüggenek a FD-vel. Ez egy olyan ördögi kört eredményezhet, amelyben a mentális stressz ingerli a gyomrot, a FD tünetei pedig fokozzák a mentális stresszt.

Ha az alanyokat éberebbé teszik a saját zavarukat illetően, gyakran tudatosabban képesek azt kezelni. Ennek megvan az az előnye, hogy pozitív befolyást gyakorolhatnak azt állapotukra, például egészségesebben kezdenek étkezni, így a későbbiekben nem bukkannak fel a tünetek.

Ugyanakkor azzal a hátránnyal járhat, hogy ha fokozottabban figyelnek a fizikai folyamatokra, intenzívebbnek élik meg a panaszokat.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.